Dođi arhiva

Otvaranje izložbe: Mario Muhnik, fotograf

Otvaranje izložbe: Mario Muhnik, fotograf

Izložba Mario Muhnik, fotograf je omaž fotografu i izdavaču Mariju Muhniku (Buenos Aires, 1931) i čine je fotografije koje je autor 2017. godine donirao Institutu Servantes. Otvaranje izložbe zakazano je za 18. septembar, 19 časova, u galeriji Instituta Servantes.

Čini se neverovatnom ogromna količina i raznolikost pisaca koje je Muhnik tokom života fotografisao, počevši od latinoameričkog buma i Hulija Kortasara, Gabrijela Garsije Markesa, Marija Vargasa Ljose i Hosea Donose, pa sve do klasika književnosti na španskom jeziku poput Horhea Luisa Borhesa, Horhea Giljena, Rafaela Albertija, Aleha Karpentjera i Ernesta Sabata. To su fotografije koje su nastajale u gradovima širom sveta i prikazuju intelektualce sa kojima je gajio prijateljstva ili sarađivao kao izdavač. Neretko su u pitanju „ukradeni portreti“ na kojima glavni lik ne pozira i koje su, kako sam Mario kaže, „urađene bez ikakve specijalne svetlosti ili ukrasa koji oni sami nisu birali, bez ijednog okvira koji ne potiče od uvažavanja geometrijske prirode; nikada psihološke“. 

Otvaranju će prethoditi razgovor sa kustosom izložbe, piscem i pesnikom Markosom Rikardom Barnatanom, od 17:30, u Svečanoj sali Instituta Servantes.

Ulaz je besplatan, a simultani prevod na srpski je obezbeđen.

Preuzeto odavde.

Najnovije