Dođi arhiva

63. Međunarodni beogradski sajam knjiga se bliži!

63. Međunarodni beogradski sajam knjiga se bliži!

 

Oktobar je prepoznatljiv po mnogo čemu - polasku na fakultet, vremenskim oscilacijama, novim izazovima... i, naravno, po Beogradskom sajmu knjiga! 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga će se održati na Beogradskom sajmu od 21. do 28. oktobra 2018. godine.
Kao jedna od najdugovečnijih i sigurno najposećenijih manifestacija kulture, čija tradicija traje još od 1893. godine, kada je održana prva izložba knjiga u Beogradu, ove godine Sajam se "proširio" na 30 hiljada kvadratnih metara, odnosno izložbeni prostor je dupliran sa 15 na 30 hiljada kvadratnih metara.
Sajam će 21. oktobra otvoriti pesnik i akademik Matija Bećković, dok je ovogodišnji počasni gost Kraljevina Maroko. Tom prilikom, ovogodišnji Sajam knjiga će obogatiti i prisustvo istaknutih marokanskih autora poput istoričara i generalnog sekretara Saveta marokanske zajednice nastanjene u inostranstvu Abdulaha Busufa, pesnikinje Safae Sižilmasi Idrisi, spisateljice i prevodioca Sane Čairi i pisca i umetnika Tahara Ben Želuna.
Važan deo programa Sajma knjiga biće programi posvećeni poeziji i prozi, poput „Dijaloga poetika“, na kojima će učestvovati pesnik i akademik Matija Bećković, pisci Miro Vuksanović i Vladimir Kecmanović. Gosti i učesnici Sajma knjiga će biti, između ostalih i peruanski pisac i novinar Santjago Ronkaljolo, portugalski pisac Valter Ugo Mai, slovenački pesnik Robert Simonišek, američki pisac Piter Bret, kao i stručnjaci i proučavaoci dela Mihaila Petrovića Alasa i Miloša Crnjanskog. Problemska tema “Politika i književnost” biće posvećena stogodišnjici od rođenja Aleksandra Solženjicina, a biće obeleženi i jubileji srpske književnosti,120 godina od rođenja Desanke Maksimović, 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa. Program Sajma knjiga obuhvatiće i programe “Knjiga u javnosti” i “Knjiga će spasiti svet” u kojem će učestvovati autori, prevodioci, bibliotekari, ilustratori i grafički dizajneri, a program posvećen književnosti za decu nosi naziv po knjizi Desanke Maksimović, “Bajka o Kratkovečnoj”.
Školski dan na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 25. oktobra 2018. godine, pojedinačne ulaznice koštaće 250, a grupne 150 dinara. Sajam knjiga je otvoren za posetioce u nedelju 21. oktobra od 10 časova.
VIdimo se na Sajmu - pokrenimo radost čitanja!
Fotografija je preuzeta odavde.

 

Najnovije