Dođi arhiva

Seksualno nasilje: zakon jače(g)

Seksualno nasilje: zakon jače(g)

"Šokantna ispovest dečaka iz Kladova: Silovao me je bukvalno gde je stigao"
"Šokirala sve u Parovima: silovao me je, vezao mi noge, a onda..."
"Silovao me je poznanik jer je mislio da su lezbejke dobre samo za jednu stvar"
"Potresna ispovest brutalno zlostavljane Lajkovčanke: muž me je tukao, silovao i golu vozio po gradu"
"Tinejdžer tri sata plakao dok je pričao kako ga je kreator seksualno maltretirao"

... samo su neki od medijskih naslova koji govore o sveprisutnom seksualnom nasilju. Naslovi su senzacionalistički i u najvećem broju slučajeva ugrožavaju dostojanstvo žrtve, izlažu i često okrivljavaju samu žrtvu. Osim ovakvih tekstova, o seksualnom nasilju se najčešće ćuti.

Istraživanje heteroseksualnog seksualnog nasilja i muškog nasilja prema ženama razvijena je i prisutna tema. Diskusija o nasilju unutar istopolnih zajednica novijeg je datuma. Diskusija o istopolnom seksualnom nasilju još je na začetku. Ili nije ni otvorena.

Seksualno nasilje u istopolnim zajednicama je tabu, pokriveno velom stida i straha. Zavet ćutanja je izrazito dubok. To je duboko uznemirujuća tema o kojoj biramo da ne znamo. Kada to biramo, lepimo etiketu stigme na to iskustvo. Kada biramo da se sa tim ne suočimo, stvaramo atmosferu u kojoj je prijaviti i tražiti pomoć unapred onemogućeno. Negiramo i delegitimišemo to iskustvo.

Ovim panelom, mi želimo to da promenimo. Kada kažemo „mi“, mislimo na studente „Škole medijske pismenosti“ koju organizuje udruženje građana “Centar za marginu”, mlade ljude koji strastveno skidaju medijski mrak. Panelom „Seksualno nasilje: zakon jače(g)“ nevidljivo učinićemo vidljivim. 

Panel će biti realizovan 6. decembra 2018. godine u prostoru Doma omladine, sa početkom u 19 časova, na otvaranju „Merlinka“ festivala. U uvodnom delu, novinarka Marija Antić razgovaraće sa aktivistkinjom Kristinom Kastelec, koja će govoriti o nasilju koje je doživela. Nakon ovog dela usledice panel diskusija na kojoj ce nam se pridružiti relevantni sagovornici koji će ovu temu obraditi sa teorijskog i aktivističkog aspekta.

Vidimo se na otvaranju "Merlinke"!

Pokrovitelj: Međunarodni festival kvir filma „Merlinka“ 
Organizator: Centar za marginu - studenti “Škole medijske pismenosti”
Moderira: Nina Jovanović

Oficijelni ivent možeš pronaći ovde.

Najnovije