Rolmodeling fest

Analizom željenih modela ponašanja, kroz edukativne i umetničke radionice, nastojaćemo da preispitamo šta bi bila/šta jeste poželjna uloga pojedinaca/pojedinki u društvu, preispitujući ujedno i domete rodnog i društvenog mejnstriminga u Srbiji danas. Osim toga, kroz alternativni dizajn i stvaralaštvo nove generacije modnih kreatora, modela i mladih, društveno-angažovanih, razmatraće se praktične, teorijske i umetničke implikacije revidiranih koncepata rodnih, modnih i društvenih uloga među mladima.

Festival će biti u svetlu parole Zajednica Znanje Zabava, te Zajednica Ljubav Zabava, sa namerom negovanja različitosti i tolerancije.

Role + modeling = uloga (role) modela (model) i kreatora (modeling) – koje će preuzeti posetioci, a koje podrazumevaju aktivno učešće posetilaca festivala u performansima koje smo osmislili. Jer upravo je interaktivnost jedan od nosećih stubova i osnovnih ideala projekta e!mankipacija, a model-kreator je jednostavno – uzor.

Stoga smo u program našeg festivala inkorporirali i dva scenarija čija su suština moda i rodnimodni dizajn (trajaće sve vreme, simultano sa drugim aktivnostima na festivalu):

E!manki photo point je punkt za fotografisanje napravljen za svakoga ko je u nekom trenutku života želeo da se nađe na naslovnici nekog modnog časopisa. Ovoga puta, u igri je rodni-modni časopis EMANKIPACIJA. Naime, posetioci će imati priliku da budu fotografisani i da osmisle svoju pozu uz upotrebu rekvizita koji prezentuju brend e!mankipacija i vizualizuju vrednosti za koje se naš brend zalaže. (Gotove fotografije će posetiocima, ukoliko to žele, biti poslate na email adrese.) 

Dizajn uživo je performans u kome će diplomirane umetnice sa Fakulteta primenjenih umetnosti, predvođene Dunjom Maksimović kreirati haljinu od sekundarnih reciklažnih sirovina (plastike, kartona, alu-folije i lepka) specijalno dizajniranu za ovaj događaj. Posetioci će imati priliku da vide i prate proces kreiranja jednog modnog objekta, kao i da procesu doprinesu, dajući svoje sugestije i komentare. Idejna podloga i suština ovog performansa jeste podsticanje razvoja ekološke svesti i ukazivanje na važnost procesa recikliranja. Ovime se akcentuje drugi važan ideal našeg projekta, a to je osvešćivanje i razumevanje lične odgovornosti za kreiranje boljeg i zdravijeg društva.

Program festivala:

15.00 - 16.30 Nauči da širiš ljubav (Panel diskusija posvećena mentalnom zdravlju)

17.00 - 18.30 Manki zabava da se svako zabavlja (Plesna radionica škole 2Hot4Stage)

19.00 - 20.00 Uručenje nagrade “Rol-model” i sociološka inspiracija dijalogom

26. Oct 2019.
Uredništvo
Poslednji tekstovi