Dođi arhiva

Kič' i rijaliti u službi kulture – predstava 'Lab & Games'

Kič' i rijaliti u službi kulture – predstava 'Lab & Games'

Pozorišna trupa Teatar pod stečajem će u nedelju, 17. novembra u 20 časova u restoranu Polet u ulici Kralja Milana 31 u Beogradu po prvi put za širu javnost izvesti predstavu Lab & Games.

Literarni predložak predstave napisala je dramaturškinja Staša Bajac, koja je uklapanjem biografskih, ispovednih segmenata iz života glumaca i preuzetih delova iz novinskih članaka o učesnicima rijaliti programa stvorila kombinaciju dramskog i realnog prostora. Reditelja predstave Maksima Miloševića je scenario inspirisao da se u predstavi bavi fenomenom realnosti fiktivnog u našoj svakodnevici, ali i time koliko ono što gledamo, čitamo i slušamo zaista menja naš život.

Ovo je predstava o nama i našoj budućnosti, komad koji nastaje iz naše stvarnosti, ali i naših tajni, strasti, ljubavi, licemerja i pohlepe. Želimo da znamo kako žive drugi ljudi. Želimo da živimo kao drugi ljudi, da budemo uspešni, bogati, poželjni, zdravi. Želimo sve najbolje. Međutim, život čine i one najgore stvari. Ovo je predstava o našoj zabludi da može crno ili belo, ili da imamo pravo da mislimo to što mislimo i da to zanima ceo svet, navodi dramaturškinja Staša Bajac.

Reditelj Maksim Milošević ističe da je čitajući dramski tekst, shvatio da je autorka profesiju glumaca, reditelja i pozorišni svet uopšte poistovetila sa rijalitijem: Analogija koja se oseća je istinita, jer svi mi u našim karijerama preduzimamo određene radnje kako bismo stigli do ciljeva koje smo zacrtali. Neki su tu zbog novca, neki zbog slave... Isto je kao u rijalitiju, koji je samo mikro uzorak ’upakovan’ u nekoliko meseci. Ne bih se postavljao u poziciju sudije, moralizatora, ne želim da određujem da li ovakva forma uopšte treba da postoji, ona je nominalnost vremena, tu je i ta tema je završena.

Glumačku ekipu predstave Lab&Games čine Jelena Velkovski, Marta Milosavljević, Milan Pajić i Davor Perunović. Koreograf je Mirko Knežević, kompozitorka muzike Irena Popović Dragović, a u predstavi učestvuje i harmonikaš Ivan Mirković.

Mi kao umetnici, koristimo vrlo aktuelnu pojavu kao što je rijaliti program, izmeštamo je sa TV-a u realan prostor u kom će i sama publika postati deo tog rijalitija, koji će vrlo aktivno živeti sa glumcima dokle god predstava traje, ali i gde će moći da ima reakciju, s obzirom na to da se razbija ’rampa’ koja se zove ekran. Mi nećemo osuđivati likove koje igramo, naprotiv, branićemo ih, jer svi ti učesnici su možda baš neki vaši prijatelji, rođaci, komšije, partneri, ljubavnici ... Razmislite, kaže glumac Milan Pajić.

Vodeći se činjenicom da u Francuskoj postoji porez na kič, članovi trupe Teatar pod stečajem došli su na ideju da karta koju gledaoci kupe bude svojevrsni „porez” koji će održavati predstavu i finansirati njihove dalje projekte. Ulaznice se mogu rezervisati putem broja telefona 011 40 68 941, a potom po ceni od 600 dinara kupiti i preuzeti pred sam početak predstave, u restoranu Polet.

Pozorišna trupa Teatar pod stečajem inicijalno se okupila zahvaljujući zajedničkom radu na organizaciji dečijeg pozorišnog festivala, koji su realizovali volonterski. Podstaknuti uverenjem da je medijski prostor prezasićen kičom i rijaliti programom, odlučili su da kroz formu teatra iz drugačijeg ugla predstave problem koji savremena kultura donosi. Trupa je sa projektom predstave koja će iskoristiti rijaliti formu kao kič koji će finansirati kulturu bila jedan od pobednika Superste programa donacija Erste Banke.

Najnovije