Dođi arhiva

Dani slovenačkog filma

Dani slovenačkog filma

Dani slovenačkog filma 2019 u organizaciji Društva Slovenaca „Sava“, ove godine će se održati jubilarni peti put, u sedam gradova u Srbiji. Slovenački filmovi će moći da se vide u Beogradu, Novom Sadu, Smederevu, Kovinu, Pančevu, Nišu i Vršcu.

Od 6. do 9. decembra 2019. godine, u zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), imaćeš priliku da pogledaš osam dugometražnih filmova (tri igrana i pet dokumentarnih) i sedam kratkometražnih filmova (četiri igrana i tri dokumentarna filma).

Reviju filmova u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriće filmovi Neću više da budem luzerka rediteljke Urše Menart, prošlogodišnje dobitnice nagrade Vesna na festivalu u Portorožu, a potom i kratak film Raj Mitje Ličana i Sonje Prosinc, dobitnika ovogodišnje Vesne na festivalu u kategoriji kratkih igranih filmova.

Dobitnica ove prestižne nagrade je i Judita Frankovič Brdar, glavna glumica filma Zbrisana, Mihe Macinija i Dušana Joksimovića, koji ćeš imati priliku da pogledaš drugog dana revije. Portret pronalazača Petra Florijančiča, dokumentarac Vena Jemeršiča, Stogodišnji san okarakterisan je kao film pun optimizma i specifičnog pogleda na život, koji traje od početka prošlog i prelazi u novi vek.

Gosti ovogodišnje filmske revije su dve grupe pograničkih i prekograničkih Slovenaca. Kinoatelje iz Gorice predstaviće svoju produkciju, radionicu i dokumentarnu sagu Miren dan Jana Mozetiča, dok će se brojni članovi porodice Kardoš iz Prekmurja predstaviti filmom Stric Geza ide u Zaturce, Štefana Kardoša.

Pored filmskog programa, osmišljeni su i prateći programi DSF 2019, koji će sadržajno upotpuniti ovu manifestaciju prijateljstva i dobrog filma.

Tekst i fotografija preuzeti sa ovog sajta.

Najnovije