Eko (s)vest

Trendovi koji nas očekuju u 2017. godini

Trendovi koji nas očekuju u 2017. godini

Moda je nastala od latinske reči modus koja označava način, pravilo, ritam i vreme - označava poznate stilove u raznim sferama ljudskih aktivnosti. Svima je dobro poznata reč trend. No šta je zapravo trend i ko ga određuje? Trendove postavljaju dizajneri čiji je posao da kreiraju tj. naprave proizvod koji će postati pravi hit, plasirati ga na tržište, zatim ući u srca potrošača i njihove domove. Naravno, kao i sve u životu i trendovi imaju svoj rok trajanja. Kad su u pitanju trendovi, podsetiću te na reči žene koja je stvorila malu crnu haljinu i stvorila pravi modni hit. Naravno,reč je o čuvenoj Coco Chanel – „Moda je stvorena da postane demode. Moda nije samo stil, niti je nešto što postoji samo na odeći. Moda je na nebu, na ulici, moda ima veze s idejama, načinom života, svime što se dešava“.

Coco je stvarno bila u pravu. Kreatori/umetnici crpe inspiraciju iz svog okruženja. Ove godine imaćeš priliku da isprobaš neke nove modne trendove, ali i večne komade koji se vraćaju u nešto novijem formatu, a o kojim sam pisala u tekstu Večni odevni komadi kroz istoriju do danas.

Zima još traje, te je poželjno slojevito oblačenje. I ove godine nezaobilazni modni detalji, koje treba imati u ormaru su džemperi, predmeti od kože, krzno, itd. Džemper je neizostavni zimski element, bilo da je od kašmira ili pleteni - zimi će ti biti prijatno i toplo. U modi su i dalje glomazni džemperi sa rolkom, zabavnim print dezenom, krop varijantom, kao i oni sa natpisima dana u nedelji. Koža je element koji se vezuje za zimu, ali može da se nosi i tokom cele sezone počev od kožnih jakni; zastupljene su i kožne suknje svih krojeva od skini, midi, asimetričnih, do onih na vezivanje, kopčanje i sl. Naravno, neizostavni kožni predmeti su čizme i cipele. Kada su u pitanju krzneni komadi, akcenat je na veštačkom krznu. Nose se prsluci, krzneni kaputi, kape i sl.                                                                                                                              

Takođe, ovu godinu obeležiće još vez i čipka koja se može naći na majicama, haljinama, suknjama. Zatim, tu su volani/ karneri, duboki izrezi, i sl. Čeka nas povratak osamdesetih - jarke boje, majice na jedno rame, kratke lepršave suknje i haljine, kožne jakne. Nosiće se smele boje. Popularni predstavnici stila osamdesetih bili su pevačice Madona i Vitni Hjuston, i pevač Majkl Džekson sa kožnim jaknama i Rej Ban naočarima.

Prema Pantonu, kompaniji za  pravljenje boja, top deset boja koje će obeležiti ovu sezonu su niagara, žuta, flame (plameno/vatreno crvena), Island Paradise (ostrvsko plava ili rajsko plava), Pink yarrow (roza), kole (boja kelja), hazelnut - boja lešnika, pale dogwood, lapis blue (varijanta nebo plave/svetlo plave). Takođe, ova kompanija predviđa da će najpopularnija nijansa iz palete boja biti greenery - kombinacija  žute i zelene nijanse. 

Pruge dezen koji nikad neće izaći iz mode bilo da se nose na odelima, suknjama, haljinama, majicama, zastupljene su u svim varijantama.

Ako ti je stil monohromatski (jednobojan) - unesi malo boje u život efektnim patikama. Još bolje ako ne voliš dosadne klasične patike koje nose svi, onda će ti se veoma dopasti ovaj novi trend. Biće u modi patike posute šljokicama, animal printovi ili kombinacija različitih animal printova. Takođe, sve su popularnije patike u obliku platformi. Zatim, popularni su umetnički printovi. Do sad si dela Monea, Pikasa ili nekog drugog umetnika mogla da vidiš samo u nekoj galeriji ili muzeju, a od ove godine moći ćeš i da ih poneseš. Da, dobro si čula. Kreatori su bili inspirisani radom ovih umetnika pa će se neka njihova forma naći na tašnama, majicama, haljinama, suknjama, cipelama ili čak pantalonama.

I ovo proleće i leto obeležiće cvetni dezeni, bilo da krase majice, haljine, šorceve, suknje, torbe, marame/ešarpe, pantalone, baletanke ili predstavljaju aksesoar (dodatak) poput  rajfa za kosu, šnale, gumice, minđuša ili ogrlice.

Kada pričamo o sportskoj eleganciji, verovatno se pitaš kako sportska odeća poput trenerke može biti elegantna. Lepo, jer je skrojena po uzoru na sportske pantalone i nosi se uz potpetice.

Ono što nikad neće izaći iz mode jesu crno bele kombinacije. Bilo da čine poslovnu ili privatnu varijantu, izgledaćeš neodoljivo i sa tim retko možeš da pogrešiš.

Trendovi koje ove godine odlaze u zaborav su: korseti, skinny jeans, previše visoke štikle, haljine zvonastog kroja i bele patike. Mada, bele patike su nekako uvek kul.

Kad su u pitanju beauty i make up trendovi za 2017, zastupljeno je pojačano rumenilo na jagodicama, usne jarkih ili tamnih boja poput tamno crvenih, bordo, tamno ljubičastih ili jarko narandžastih nijansi karmina. Popularne boje koje će naglasiti oči ove godine su plava, ljubičasta, zelena i smoky eyes, što, čini se, nikad neće izaći iz mode. U svako slučaju, vodi računa da ne preteraš sa praćenjem trendova i smelom šminkom. Zna se pravilo - ako naglasiš usne, oči treba da budu blaže našminkane, ako pak želiš da naglasiš oči nekom upadljivom bojom, usne treba da budu  minimalno naglašene.

Kada je u pitanju trend stilizovanja kose, dominira opet izgled osamdesetih (tapirana kosa), talasasta kosa, mokar izgled, šiške koje padaju u oči, pletenice, konjski repovi. itd. Za prvu polovinu godine i zimske dane zastupljeni su nešto hladniji tonovi boje kose - kestenjasta nijansa, moka braon kosa, tamno mahagoni nijansa, bronde boja kose - kombinacija smeđih i plavih tonova, kestenjasto ombre kosa- izvlačenje svetlo zlatnih pramenova na tamno braon  osnovi i pepeljasto plava boja kose.                            

Očekuju nas novine i u svetu fitnesa. Ovaj trend koji je predstavljen na Balans Festivalu u Velikoj Britaniji obradovaće i najveće lenjivce (među kojima sam i sama) kad je u pitanju vežbanje, jer nema mnogo napora. Vežbe se izvode na podu, a podsećaju na puzanje bebe, glavno pomagalo tokov ovih vežbi je težina tela.                                           

Kad je u pitanju ishrana i ove godine veliku ulogu igra zdrav način života. Prema predviđanjima  kompanije Whole Foods, reč je o dijeti koja se zasniva na unosu biljaka uz povremenu konzumaciju malih količina mesa (poluveganska ishrana). Zastupljeni su još i kokosovo ulje, čia semenke, hrono ishrana, sve ono što je i do sada bilo u fokusu zdrave ishrane. I ove godine obroci iz blendera igraće veliku ulogu u našim životima. Naravno i ono što mi je omiljeno, slaninica koja se vratila na velika vrata, jer zimi nam treba ipak malo jača hrana.

Na tebi je da odlučiš koji trend ćeš zapratiti. Pridržavaj se zlatnog pravila u svemu - manje je više. Ne zaboravi da svakoj kombinaciji daš lični pečat i da se osećaš dobro u onom što nosiš, pa čak iako je mimo trenda.                                                                                                                  

Autorka: Mima Ryan

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije