Zabava

Haulov pokretni zamak - priča protkana tajnama

Haulov pokretni zamak - priča protkana tajnama

Prvi put objavljen 1968. godine, ovaj roman je početak trilogije koja sadrži romane:

  1. Haulov pokretni zamak (Howl's Moving Castle, 1968);
  2. Zamak u vazduhu (Castle in the Air, 1990);
  3. Kuća mnogo puteva (House of Many Ways, 2008).

Autorka ove trilogije, kao i mnogih drugih serijala i romana, je Dijana Vin Džouns, mada nije mnogo poznata, jer je pisala u vreme kada se tematika njenih knjiga nije preterano cenila. Osim toga, prva od tri knjige je animirana od strane majstora svog zanata, Hajaoa Mijazakija, japanskog animatora i jednog od tvoraca Džibli studija.

Knjiga počinje kratkim opisom zemlje i nekih njenih verovanja koja su važna za radnju, a zatim i opisuje glavnu junakinju, mladu Sofi Hater, zajedno sa njenim sestrama i maćehom (koja začudo nije zla). Govori o njihovim prilikama, o smrti njihovog oca, kao i o maćehinoj zabrinutosti sa svoje kćeri. Ona dve mlađe sestre šalje na šegrtovanje, jednu kod veštice, a drugu u pekaru. Treća, Sofi, ostaje u njihovoj prodavnici ženskih šešira i tamo čami.

Dok tako živi, iz dana u dan praveći šešire, ona razgovara s njima i svojim rečima im daje moći. Ona sama nije svesna toga, i kroz ceo roman grdi sebe što je bez ikakvog talenta. Ipak, jednog dana u njenu prodavnicu, sad poznatu po svojim izuzetnim šeširima, dolazi opaka veštica, koja baca kletvu na Sofi. Ne znajući šta da radi, ona kreće na putovanje. Tako sreće Kalcifera, demona vatre, Haula (čije je pravo ime Howl, što bi se moglo prevesti kao arlauk, jauk, urlik, što bi bilo zanimljivo, a i dosta dobro ga opisuje kroz roman) i njegov pokretni zamak, drugi svet, kao i mnoge druge stvari kojima u početku ne može da se nađe svrha, dok jednog trenutka, naša draga autorka sve to ne sklopi u savršen rasplet, vredan divljenja.

Ovaj roman opisuje drugi svet kakav današnja deca mogu samo da zamisle ili sanjaju, ako uopšte saznaju za njega. Taj svet prepun je magije, veštica, veštaca, demona, kletvi i čarolija, kao i  vragolija, mada sve to je samo delić onoga što je počivalo u autorkinom umu, još više zbog toga što se ta knjiga i njena priča nastavljaju u druga dva romana, i daju bolju sliku mogućnosti.

Dok sam čitala, ponovo i ponovo sam se oduševljavala. Nisam mogla da prestanem da se divim domišljatosti junakinje, njenoj upornosti, kao ni Haulovoj i Kalciferovoj tvrdoglavosti, a tek Kalciferovom poreklu!

Druga važna tema je adaptacija ovog romana, animirani film Mijazakija pod istim imenom. Izašao je 2004. godine i u roku od nekoliko nedelja oduševio čitav Japan, a ubrzo i ostatak sveta.

Sofi je prikazana u svem svom sjaju, dok su Haula predstavili malo, rekla bih, idealnijeg nego što jeste, posuli ga šećerom. Ipak, nemam ništa protiv, jer sa tim izmenama, kakve god bile, Mijazakijevo delo je izvanredno odrađeno. Obraćali su pažnju i na najmanje detalje i svime time uneli život i emocije na lica likova, koji su do tad bili samo misli u glavama čitalaca.

Kraj je sličan, ali tok događaja do kraja su bili Mijazakijeva ideja sa nekoliko manjih začkoljica i vragolija iz originalnog romana. Naravno, i roman i film se završavaju lepo i u istoj atmosferi, ali sa potpuno različitom porukom.

Iskreno vam preporučujem da pogledate film i pročitate knjigu. Ako ste ljubitelji fantazije, sumnjam da ćete se razočarati!

In the land of Ingary, where such things as seven-league boots

and cloaks of invisibility really exist, it is quite a misfortune to be

born the eldest of three. Everyone knows you are the one who

will fail first, and worst, if the three of you set out to seek your

fortunes. – početak knjige.

Autorka: Marija Jović

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije