Zabava

Kako mladi u Beogradu da se zabave sa ograničenim budžetom?

Kako mladi u Beogradu da se zabave sa ograničenim budžetom?

Poznata je činjenica da je besparica čest problem mladih. Nikada nemaju dovoljno novca za sve šta im je potrebno. Neophodno je da dobro barataju sa sumom kojom raspolažu kako ne bi došli u nezgodnu situaciju da već posle prve polovine meseca njihov džep bude prazan. Najkritičniji period predstavljaju poslednji dani u mesecu. Ovaj problem naročito zahvata populaciju studenata.

Studiranje iziskuje mnogo energije i vremena, zato je potrebno dati sebi malo oduška ponekad, a Mingl ti nudi nekoliko ideja kako to da uradiš na ekonomičan način. Stara poslovica: Koliko para toliko i muzike u tvom slučaju ne mora da bude tačna.

Studenti u knjižarama širom zemlje ostvaruju popust pri kupovini izdanja Izdavačke kuće Laguna, a Vulkan im nudi niže cene tokom novembra kada se obeležava Svetski dan studenata. Karte za filmske projekcije u bioskopu  Cineplexx utorkom su jeftinije pa možeš da iskoristiš utorak kao filmski dan.

Dolazi nam lepše vreme, a oni koji vole boravak u prirodi mogu besplatno da posete Botaničku baštu u Beogradu  i uživaju u njenom ambijentu. Potrebno je samo da poneseš indeks/đačku knjižicu. Mingl tim predlaže posetu Japanskom vrtu koji predstavlja jednu od atrakcija Botaničke bašte.

Sportski centri u Beogradu takođe nude razne pogodnosti studentima. Budući ekonomisti tokom prolećnih meseci mogu besplatno da koriste zatvoreni bazen na Tašmajdanu, a inače uz studentsku knjižicu omogućeni su popusti u sportskim centrima Vračar, 11. april, Milan Gale Muškatirović, Olimp Zvezdara...

Neprofitno spotrsko udruženje SOFA postoji od 2014. godine. Osnovni cilj je da se mladima pruži prilika da se besplatno bave sportom. Širom Srbije (Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Subotica) SOFA koristi slobodne termine državnih i javnih objekata, bazena, teretana i sala i pruža priliku studentima da bez ikakve naknade razviju svoje telo i bave se fizičkom aktivnošću. Pre nego što počneš da koristiš mogućnosti koje ti nudi SOFA potrebno je da se registruješ preko njihovog sajta.

Iako je hrana u menzama ukusna i raznovrsna, ponekad svako poželi da proba nešto drugačije ili da obraduje nepce nečim nalik porodičnoj kuhinji. Restorani su često skupi, ali postoje mesta na kojima možete da dobijete odličan obrok za manje od 400 dinara, verovali ili ne, u centru grada.  Na adresi Trg Nikole Pašića broj 8 smešten je restoran Ognjište gde se priprema tradicionalna hrana ispod sača. Vredni studenti koji su ovih dana dobijali desetke u restoranu Tajni začin (Gavrila principa 43) imaju gratis obrok po želji. Potrebno je samo da poneseš indeks i pokažeš ocenu. Akcija važi tri dana nakon upisa ocene.

Oni koji nemaju naviku da uče noću, mogu veče da iskoriste da posete neko od pozorišta u glavnom gradu. Mjuzikli na Terazijama izmamiće ti osmeh i zabaviće te, a cene karata su 30-50% niže ako si student. Opera i teatar Madlenianum takođe nudi studentima upola jeftinije karte. Ulaznice za sve predstave u  pozorištu Slavija tokom prva tri dana svakog meseca prodaju se po ceni od 300 dinara.

Mnogo je kreativnih načina na koje možeš da provedeš slobodno vreme, a da pritom ne potrošiš mnogo novca. Ovo su samo neki predlozi koji ti stoje na raspolaganju. Sigurni smo da će svako pronaći nešto interesantno.

Ako i ti imaš neku ideju slobodno je podeli sa minglovcima i piši na na mejl redakcija@mingl.org.

Autorka: Jelena Čolović

 

Najnovije