Zabava

Kojim poslovima se bave zaposleni studenti?

Kojim poslovima se bave zaposleni studenti?

Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, otvara se pitanje studija. U današnje vreme kada se ekonomskoj krizi kraj i ne nazire, mnogi dobri učenici moraju odustati od studija zbog nedovoljnih finansijskih sredstava. Nemaju svi sreću da žive u velikom gradu gde postoji univerzitet, stoga se u ionako velike troškove često mora uračunati i mesečni smeštaj. Još ako budući student ne upadne na budžet, nego na samofinansiranje...

Do stipendije za studiranje se teško dolazi. Naime, potrebno je ispuniti znatan broj uslova, a i tada je iznos stipendije mali, a stiže neredovno. Stoga je ponekad paralelno studiranje i zaposlenje jedina alternativa za nastavak obrazovanja. Studentima su otvorene brojne poslovne mogućnosti, ali treba razmišljati koji posao ostavlja dovoljno vremena za učenje i praćenje predavanja, kako se studije ne bi odužile u nedogled.

Studenti informacionih tehnologija najlakše nalaze poslove koji donose dobru zaradu, jer im znanja stečena na fakultetu omogućavaju primenu istih u praksi. Za većinu poslova u IT sektoru nije neophodna diploma, već znanje i sposobnost. Studenti za honorarne poslove najčešće biraju programiranje, grafički dizajn, izradu sajtova, 3D i CAD dizajn, razvoj mobilnih aplikacija i slično.

U nastavku teksta pročitajte više o najperspektivnijim poslovima koje možete raditi za vreme trajanja studija:

Programiranje i web development

Internet je u prošlosti imao opcije web i mail-a, ali sa njegovim ubrzanim razvojem došlo je do pojave sve većeg broja servisa. Svakog dana se pojavljuju nova softverska rešenja, novi web alati, proizvodi, online obrti. Većina firmi je pokrenula online poslovanje sa svim pratećim elementima, kako bi ostala u korak sa vremenom, a glavnu ulogu u ovim procesima imaju upravo programeri, odnosno web developeri.

Zadatak web developera je podizanje sajtova, povezivanje sajtova sa bazama podataka, automatizacija objavljivanja sadržaja, kreiranje web servisa i aplikacija za razne namene, optimizacija aplikacija, ostvarivanje bezbednosti sajtova i servera itd.

Programeri kreiraju računarske programe, putem programskih jezika i algoritama. Prilikom kreiranja programa programeri prolaze četiri etape – analiziranje problema, kreiranje algoritma, kreiranje programskog koda, koji se najzad unosi u računar i pokreće se program. Posao je zahtevan i obiman, a zahteva dobro poznavanje programskih jezika, alata i tehnologija.

Studenti IT-a navode da je programiranje odličan poslovni odabir, jer pruža dobru zaradu, mogućnost napredovanja i individualno kreiranje radnog vremena.

Grafički dizajn

Najjednostavnije rečeno, grafički dizajn predstavlja umetnost kombinovanja tekstualnog i slikovnog sadržaja u reklamama, magazinima i knjigama. Grafički dizajn je proces vizualne komunikacije i rešavanja problema korištenjem tipografije, fotografije i ilustracije. Ovo polje se smatra podskupom dizajna vizualnih komunikacija, a termin „grafički dizajn“ se koristi kao sinonim.

Grafički dizajn je izuzetno zastupljen u svakodnevnom životu i na internetu. Neophodan je za kreiranje magazina, novina, web sajtova, logoa, marketinških brošura, letaka, menija itd. Najbolji grafički dizajneri svoje aktivnosti sprovode u sektorima reklamiranja i marketinga, brend menadžmenta i ilustracije, kreirajući sadržaje koji treba da izazovu reakciju potrošača. Reakcija može biti pozitivna ili negativna, ali ultimativni cilj svakog grafičkog dizajna je prenošenje poruke putem upečatljivog utiska koji će se urezati u svest ljudi i privući potencijalne klijente.

Ako razmatrate mogućnost bavljenja grafičkim dizajnom morate posedovati izvesne veštine i sposobnosti. Ne moramo naglašavati da je kreativnost prva i osnovna, od koje sve počinje. Komunikacijske veštine moraju biti na zavidnom nivou, baš kao i tipografija, poznavanje Adobe aplikacija, interaktivnih medija, brendiranja i izlaganja prezentacija.

Studenti grafičkog dizajna posao mogu naći relativno lako, čak i bez diplome svršenog fakulteta, jer su grafički dizajneri traženi u svim oblastima poslovanja. Posao je zanimljiv, dinamičan i kreativan, stoga ne čudi što je potražnja za ovim zanimanjem u stalnom porastu.

3D & CAD dizajn

3D dizajniranje podrazumeva kreiranje animiranih likova u 3D tehnologiji, dok je CAD (computer aided design) kompjuterski podržano dizajniranje. 3D se uglavnom koristi u oblasti umetnosti i animiranih filmova, dok se CAD softver koristi za dizajniranje objekata u 3D obliku, kreiranje šeme za proizvodnju u 2D, a zatim i uređivanje dizajna.

Najpopularniji softveri za rad su AutoCAD, 3ds Max, Maya, MotionBuilder i Autodesk Revit. Uz pomoć njih, CAD i 3D dizajneri u mogućnosti su da nacrtaju sve što poželite – atraktivne 3D modele proizvoda, objekata i likova, specijalne efekte, animacije, arhitektonske projekte, dizajn enterijera itd. Crtaju, dizajniraju, modeluju i vizualizuju prostorne forme, kojima daju treću dimenziju i postavljaju ih u virtualni prostor.

3D i CAD dizajneri moraju poznavati komjutersko tehničko crtanje i projektovanje, dizajniranje 3D oblika, 3D modelovanje, osnove animacije, izradu digitalnih prototipova, napredne koncepte dizajna, vizualizaciju digitalnih objekata, kao i korišćenje arhitektonskih i građevinskih elemenata.

IT studenti, bilo da studiraju grafički dizajn ili softversko inženjerstvo, najčešće se odlučuju za poslove CAD i 3D dizajna zbog odlične zarade i velike potražnje za ovim usko specijalizovanim zanimanjima.

Mobile Development

Savremeni svet je nezamisliv bez mobilnih telefona i aplikacija koje maltene život znače. Svakog dana se pojavljuje veliki broj novih aplikacija, stoga je mobilno programiranje postalo posao budućnosti. Programeri mobilnih aplikacija mogu raditi samostalno i prodavati sopstvene aplikacije ili svoje znanje mogu koristiti za realizaciju ideja i izradu aplikacija neke IT firme.

Programeri mobilnih aplikacija kreiraju programe koji su namenjeni mobilnim uređajima, a platforme na kojima rade su Ios, Android i Windows. Svaki od ovih operativnih sistema ima svoje karakteristike, ali za dizajniranje aplikacija neophodne su slične veštine – poznavanje dizajna, programiranja, računarstva i preduzetnički duh.

Neke od najpoznatijih aplikacija čija preuzimanja broje milijarde donele su pravo bogatstvo svojim kreatorima. Obzirom na to da je 21. vek era mobilnih aparata, potražnja za aplikacijama ne jenjava, niti će uskoro. Stoga ne čudi što se IT studenti masovno opredeljuju za ovo profitabilno i traženo zanimanje.

Autor: Vladan Medaković

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije