Zabava

Mesec oktobar

Mesec oktobar

Mesec koji kreće Međunarodnim Danom ukidanja nuklearnog oružja i završava se Nedeljom razoružanja, trpi veliku nepravdu u vidu polemike njegovog imena.

Iskreno, trpeo je i trpi mnoge nepravde. Od toga da mu ime kaže da je osmi mesec u godini, a on dođe na deseto mesto, do toga da i uprkos tome greše u pisanju i izgovaranju njegovog imena.

Da li je deseti mesec u godini ili pak osmi, kako mu ime govori?

Kako god okreneš, dobio je ime od latinskog – octo, što znači osam. Naime, u starom Rimu, po takozvanom republikanskom kalendaru, on je bio osmi mesec po redu. Kada su reformom kalendara dodata još dva meseca (januar i februar), došao je na deseto mesto, a da ga pritom niko nije priupitao šta sa njegovim imenom. Kako su ostali meseci bili „od manje važnosti“, njima su takođe oduzimani i dodavani dani.

Naime, oktobar je reformom bio skraćivan na 30 dana, međutim rimski Senat je 8. godine p.n.e. doneo odluku da mesec avgust dobije još jedan dan, kako bi se izjednačio sa julom. Jul i avgust su, dakle, ti počastvovani meseci, jer su pripadali Juliju Cezaru i Oktavijanu Avgustu. No, nastao je problem jer su čak 3 meseca zaredom imala 31 dan – i jul i avgust i septembar. Rešenje je bilo sledeće – septembru je oduzet taj jedan dan i dodat oktobru.

Kod Srba, kao i kod nekih slovenskih naroda se naziva još i mitrovdanski mesec, listopad i šumopad. Zanimljivo je što se kod Slovenaca zove vinotok. Sva ova imena i nazivi meseca govore ti skoro sve o njemu. U ovom periodu obično se zadaju zadaci na temu – Jesen je stigla u moj grad; Drveće je skinulo svoje letnje haljine; Dok skakućem po šuškavom prekrivaču…, koje su nam svima iscrpele inspiraciju. Oktobar ne može da se objasni i dočara na takav način. Tada prosto biramo da uživamo u malo lepšem vazduhu i okolini, da odmorimo od previsokih temperatura, predahnemo na čas i odlučimo u kom smeru želimo da idemo i da se krećemo. I to sve u roku od par dana, dok ne počnu sumorne oktobarsko-novembarske kišne deonice. Ili su to pak one u kojima ti najviše uživaš?

U oktobru su se svakako neke sjajne stvari desile: 1608. godine holandski optičar Hans Lipershej je prikazao u Hagu prvi teleskop, dok je 1926. godine u Beogradu otvorena pijaca na Zelenom Vencu. I, naravno, one ne toliko sjajne – 2008. godine velika ekonomska kriza je pogodila svet.

Prvog u mesecu, pored Međunarodnog Dana ukidanja nuklearnog oružja, obeležavamo i Svetski Dan vegeterijanstva i Međunarodni Dan starijih osoba. Kako odmiče mesec, obeležavamo od Svetskog Dana domaćih životinja i Svetskog Dana zaštite životinja, preko Svetskog Dana učitelja i Međunarodnog Dana dece, do Svetskog Dana zahvalnosti za plodove zemlje, Svetskog Dana borbe protiv prirodnih katastrofa i Svetskog Dana borbe protiv siromaštva.

Huh. Puno toga se dešava u oktobru, zar ne? Sada, kada imaš celokupnu sliku, mozaik ovog čarobnog meseca, imam jedan savet za tebe: nabaci na sebe boje, iskoristi predstojeći mesec i obeleži ga, jer je poseban
 
Autorka: Milana Veljko 

Najnovije