Informiši se

#StayHome: Era podcasta

#StayHome: Era podcasta

Šta je podkast (eng. podcast)?

Verovatno je da si negde čuo/la za ovu reč, neko ti je preporučio da poslušaš neki podkast, pročitao/la si nešto o ovome, a ne znaš šta to tačno znači?  To je emisija, odnosno program koji je dostupan u digitalnom formatu kao audio, ili audio video zapis, za preuzimanje preko interneta.

Podkast može biti dostupan u formi epizoda, koju svaku pojedinačno možeš skinuti, a i postati pretplatnik kanala koji emituje podkast, tako da uvek budeš obavešten/a kada objave novu epizodu. Potrebno je samo da na tvom telefonu/računaru imaš podkast emitere (Apple podcast, Spotify, Google Podcast, Deezer, Stitcher, Spreaker, Youtube, itd.) koji će ti omogućiti pretraživanje različitih podkasta.

Podkasti su u poslednjih nekoliko godina postali prava senzacija. Ono što ih čini super jeste to što ih možeš slušati u bilo kom trenutku, na putu do posla, za vreme trčanja, u gradskom prevozu ili krevetu jer današnjim tempom života, ljudi često multitaskuju- istovremeno obavljaju više aktivnosti. Pustiš podkast, zaključaš telefon i prepustiš se razgovoru o temi koja te zanima, imajući utisak da se i sam/a nalaziš u tom studiju. Ove vrste emisija snimaju se na razne teme, tako da ćeš sigurno naći nešto što te interesuje. Prosečna, a ujedno i najbolja dužina podkasta treba da bude između 15 i 30 minuta.

Podkasti su po svojim karakteristikama najsličniji radiju, ali za razliku od radio emisija koje teže obraćanju širokom spektru korisnika, podkasti su dosta specifičniji. Dakle, radio emisije uglavnom se bave mejnstrim temama nastojeći da obuhvate što veću geografsku rasprostranjenost, dok su podkasti dostupni na internetu celom svetu i nude mogućnost pretraživanja na osnovu tema koje te zanimaju. Specifičnom temom i njenim epizodnim nastavcima, oni se dubinski posvećuju nekoj oblasti. Još jedna prednost u odnosu na radio, jeste ta što su emisije nakon objavljivanja dostupne u bilo koje doba dana ili noći. Time ti se omogućava nesmetano premotavanje i stopiranje epizoda, jer imaš tu slobodu da odlučiš kada ćeš nešto slušati. Kada govorimo o radio emisijama, postoji velika verovatnoća da si se nekada prekasno uključio/la u program, a reprize nije bilo.

Sada, ako smo ti razjasnili značenje ovog termina, možeš da isprobaš neke od predloženih podkasta:

Mingl ti sprema još predloga zanimljivih podkasta, a do tada, uživaj kod kuće uz naše dosadašnje ideje kako provesti vreme u izolaciji.

Delovi teksta preuzeti su odavde.

Najnovije