BOŠ za mlade

Da li je teško biti mlad/a u Srbiji u današnje vreme?

Da li je teško biti mlad/a u Srbiji u današnje vreme?

Grupa nastavnika i učenika iz tri srednje škole u Srbiji, zajedno sa predstavnicama Beogradske otvorene škole učestvovali su u studijskoj poseti Ajzenštatu u Austriji, u okviru koje su 15. novembra 2017. godine prisustvovali završnoj konferenciji u okviru projekta „Rasprava o budućnosti četiri slobode Evropske unije“. U studijskoj poseti učestvovala je i Jelica Ristić-Ćirović iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pored učešća u konferenciji, nastavnice i nastavnici su tokom studijskog putovanja posetili i Savet školstva federalne austrijske države Burgenland, gde su imali priliku da razmene znanja i iskustva sa austrijskim kolegama.

Nakon uvodnog dela, sa učesnicima konferencije su svoja mišljenja na temu četiri slobode EU podelili i gospođa Anegret Epler, profesorka Univerziteta u Kelu, gospodin Štefan Vavrik iz austrijskog federalnog Ministarstva za Evropu, integraciju i spoljne poslove kao i gospodin Markus Stormajer, sekretar Unije sindikata Austrije. Oni su govorili o različitim aspektima sloboda EU, značaju sloboda za mlade, o tome kako su slobode ugrožene u današnje vreme, kao i o načinima za prevazilaženje tih rizika.

Zajednička poruka govornika je da su četiri slobode u osnovi demokratskih vrednosti EU, da su one od fundamentalnog značaja za sve građane EU i da zbog toga moramo da održavamo dostignuti nivo sloboda.

Popodnevni deo konferencije bio je rezervisan za rad u manjim grupama, u kojima su mladi iz Austrije, Srbije, Slovačke i Slovenije, imali priliku da međusobno razgovaraju i podele svoja iskustva u vezi sa četiri slobode EU. Konferencija je svečano zatvorena govorom gospodina Džordža Konrada, mađarskog pisca i velikog pobornika individualnih sloboda.

Kako će izgledati život mlade osobe za 20 godina? Zašto je danas mladima teško? Koja su to sve znanja i veštine potrebne da bismo bili uspešni? Naš cilj je da prikažemo šta mladi iz Srbije misle o ovim pitanjima i kako ona utiču i oblikuju njihov život.

Završni deo projekta u vezi je sa prikupljanjem mišljenja mladih o važnim temama u svakoj od država koje su učestvovale u projektu. Zato te molimo da popuniš anketu koja se nalazi OVDE i iskažeš svoje mišljenje - da li je i koliko teško biti mlad/a u Srbiji u današnje vreme?

Prethodni događaj u okviru projekta „Rasprava o budućnosti četiri slobode Evropske unije: Slobode EU“ pod nazivom „Dani četiri slobode Evropske Unije“ održan je 24. novembra u Lendavi u Sloveniji. Projekat vodi Opština Hevic (Republika Mađarska), u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom, Većem okruga Hargita (Republika Rumunija), Opštinom Lendava (Republika Slovenija) i organizacijom „Foster Europe“ (Burgenland, Republika Austrija), a podržava Izvršna agencija Evropske unije za obrazovne, audiovizuelne i kulturne politike kroz program „Evropa za građane i građanke“. 

Više informacija možete da nađete na ovom sajtu.

Najnovije