BOŠ za mlade

Međunarodni dan praktikanata obeležen po drugi put u Beogradu

Međunarodni dan praktikanata obeležen po drugi put u Beogradu

Beogradska otvorena škola je zajedno sa mladima iz Beograda 9. novembra 2018. godine po drugi put za redomo beležila Međunarodni dan praktikanata. Događaj se organizovao u okviru projekta "Kvalitetne radne prakse - put ka zapošljivosti mladih" uz podršku Solidar Suisse-a. Događaj je pomognut i od strane Krovne Organizacije Mladih Srbije.

Obeležavanje Međunarodnog dana praktikanata je otpočelo umetničkim performansom glumaca iz Organizacije kreativnog okupljanja "OKO", koji su na satiričan i komičan način prikazali svakodnevne situacije kroz koje mladi prolaze na praksama poput nošenja kafe i bureka, u vidu interaktivnog skeča, na Platou kod Filozofskog fakulteta. Odmah nakon performansa su se svi prisutni zaputili ka Trgu republike, gde su kroz šetnju simbolično nosili kafe i istovremeno protestovali kako bi se široj javnosti ukazalo na nepovoljnu poziciju praktikanta. Performansu i šetnji su se takođe pridružili i zainteresovani prolaznici, koji su na ovaj način saznali više o pomenutom problemu.

Položaj mladih u Srbiji karakteriše visoka stopa nezaposlenosti i otežana tranzicija iz obrazovanja na tržište rada. Kako bi došli do prvog zaposlenja mladima je najčešće neophodno radno iskustvo i mreža kontakata, koje mogu steći kroz učešće u programima praksi. Međutim, neretko se dešava da upadnu u začarani krug, gde iz jedne prakse prelaze u drugu, bez izgleda za zaposlenjem.  Pored toga, mnoge prakse ne ispunjavaju svoju primarnu svrhu, a to je učenje kroz rad, obuka i razvoj veština relevantnih za zaposlenje.

Istraživanja u Srbiji su pokazala da mladi imaju pozitivne stavove prema praksama, ali da je čak 50% mladih bilo u programu prakse bez mentorstva, 77% je učestvovalo u programu prakse bez ugovora, a čak 90% praktikanatanije bilo plaćeno. Ovakvi podaci ne iznenađuju, imajući u vidu nalaze analize Beogradske otvorene škole, koji ukazuju na to da u Srbiji ne postoji adekvatna ugovorna forma za regulisanje odnosa između „praksodavaca“ i praktikanata, kao i da ne postoje mehanizmi za obezbeđivanje kvaliteta radnih praksi.

U sklopu obeležavanja događaja pokrenuta je onlajn kampanja na društvenim mrežama gde su mladi delili svoja iskustva sa prakse koristeći heštegove #KvalitetnePrakse, #3u1praksa i #INSTAntpraksa, a prilog o našem performansu možete pogledati OVDE i više o tome šta je kvalitetna praksa OVDE.

Najnovije