BOŠ za mlade

Kako se spremiti za prijemni ispit?

Kako se spremiti za prijemni ispit?

Kraj srednje škole, mnoge srednjoškolce stavlja pred veliki izazov – upis fakulteta. Oni koji su se odlučili da nastave svoje školovanje na fakultetu ili višoj školi, sada imaju brojna pitanja koja se tiču važnih karijernih odluka, poput: Šta da upišem? Da li je to dobro za mene? Da li ću položiti prijemni? Da li ću upasti na budžet?  

BOŠ karijera donosi nekoliko saveta za one koji se spremaju za upis na fakultet, koji bi mogli biti korisni i njihovim roditeljima i nastavnicima.  

Šta da upišem?

Ovaj deo se odnosi na one koji još nisu sigurni u to šta bi voleli da studiraju. U tome mogu da ti pomognu testovi interesovanja, veština i osobina, na osnovu kojih ćeš dobiti predlog fakulteta koji su u skladu sa odgovorima koje si dao/la na testovima. Drugi korak je procena želja i mogućnosti. Upis na fakultet zavisi od brojnih faktora, koji nisu samo uspešno položen prijemni. U to spadaju i uspeh u srednjoj školi, mogućnosti za selidbu u drugi grad ukoliko fakultet nije u mestu u kojem živiš, procena mogućnosti da li ćeš moći da pokriješ sve troškove studija, zatim, da li fakultet nudi dovoljno mogućnosti za usavršavanje, da li je fakultet akreditovan, i tako dalje. Na kraju, treba da proceniš da li vidiš sebe u nekom zanimanju za koje te taj fakultet priprema. Interesovanja se menjaju vremenom i to je negde i sastavni deo odrastanja. Ali, biće jako pronaći motivaciju za učenje i rad, ukoliko se odlučiš za nešto što te ne interesuje, za šta nemaš sve potrebne kompetencije, i ne želiš time da se baviš.

Ukoliko ti je potrebna dodatna podrška pri odluci o upisu, uvek možeš postaviti pitanje BOŠ-ovoj karijernoj savetnici.

Da li imam sve informacije i sve što mi je potrebno da se dobro pripremim?

Ako si već doneo/la odluku o tome koji fakultet želiš da upišeš, onda je sledeća preporuka da pronađeš sve relevatne informacije. To znači da si proučio/la zvaničan sajt fakulteta gde se objavljuju zvanične informacije, ali i naloge fakulteta na društvenim mrežama, gde budući i sadašnji studenti mogu biti od velike koristi za davanje potrebnih informacija.

Informacije koje su od presudnog značaja se tiču literature koja je potrebna za pripremu prijemnog ispita, sva potrebna dokumenta koje treba priložiti pri prijavi za prijemni i okvirni datumi prijemnog ispita. Pored toga, od velike pomoći su i informatori koje izdaju fakulteti, primeri testova od prethodnih godina, onlajn testovi, ali i iskustvo sadašnjih studenata. Oni iz prve ruke mogu podeliti informacije o tome na šta posebno treba obratiti pažnju i o tome kako izgleda sam prijemni.

Takođe, postoji praksa da se na društvenim mrežama kreiraju grupe budućih studenata, koje mogu biti vrlo značajne, ne samo zbog razmene informacija, već i zbog međusobne podrške. Ko bolje razume sve dileme oko upisa na fakultet od onih koji su u istoj situaciji? 

Saveti za učenje

Učenje nije uvek zabavan proces, ali nam dosta olakšava život. Priprema za prijemni ispit zahteva da neko uči redovno i da stalno ponavlja gradivo, ne bi li bio siguran/a da stvarno poznaje sadržaj koji uči. Isto tako, to utiče da imamo manje vremena za aktivnosti u kojima inače uživamo, poput druženja sa prijateljima. Kada izgubimo motivaciju za učenjem, važno je da se setimo zašto to radimo. Nekima pomaže zamišljanje idealnog scenarija, odnosno da zamisle da im se ostvarila velika želja. Zamisli osećaj kada saznaš da si upao/la na budžet, da si upoznao/la sjajne kolege/inice sa kojima ćeš se družiti narednih nekoliko godina, da si dobio/la posao o kome maštaš jer imaš sve potrebne kvalifikacije. Svaki put kada ti opadne motivacija za učenje, seti se tog osećaja. 

Kada učimo, važno je da budemo potpuno fokusirani na sadržaj i da je potrebno da kontrolišemo sve spoljašnje faktore na koje možemo da utičemo. Pre svega, potrebno nam je da imamo mirno mesto na kome možemo da učimo i gde nas drugi neće ometati. Bilo bi dobro da prostorija ima dovoljno svetla i vazduha. Što se tiče mesta gde učiš, krevet, u kome ćeš možda zaspati tokom učenja, i nije najbolje mesto za učenje. Njega čuvaj za čitanje neke knjige u kojoj uživaš u slobodno vreme. Isto tako, potrebno je da pripremiš kafu, vodu, sok, grickalice i sve što ti treba pre nego što počneš sa učenjem, da bi izbegao/la nepotrebno skretanje pažnje na druge stvari. To važi i za telefon, laptop, tablet i televizor. Potrebno je da svi uređaji budu ugašeni kako ti ne bi skretali pažnju, a vrlo verovatno ništa važno nećeš propustiti u tih par sati koje odvajaš za učenje.

Kada praviš pauze za učenje, koje su nam neophodne, važno je da one ne budu ni previše kratke, a ni previše duge. Treba ih praviti onda kada proceniš da više nemaš koncentracije i da ti je potrebno da se odmoriš.

Sigurno si do sada procenio/la kada je tvoje vreme za učenje. Neko najviše koncentracije ima ujutru, neko noću. Odredi sebi vreme za učenje, i pridržavaj se toga bi uspeo/la da razviješ rutinu koje ćeš se lako pridržavati. Može biti korisno da postaviš dnevne ciljeve koliko gradiva ćeš prelaziti, i da se fokusiraš na njih.  

Preporuka je i da se uvek počne sa čitanjem sadržaja, a tek onda sa učenjem, kako bi prvo stekao/la uvid u to šta ćeš učiti. Isto tako, treba početi sa gradivom koje ti se čini najtežim, kako to ne bi ostavio/la za poslednji trenutak i doveo/la sebe u paniku da nećeš imati dovoljno vremena da savladaš taj težak deo. Pored toga, vodi svoje beleške tako da ti one budu smislene i da ti pomažu pri učenju i obnavljanju gradiva.

Ponavljanje je majka učenja, zar ne? Iako ovo može biti dosadno, zapravo je vrlo značajno da znamo da li smo usvojili neki sadržaj. Trudi se da sadržaj ponavljaš naglas, kako bi održao/la koncentraciju. Alternativno rešenje može biti i da pišeš na papir lekciju koju obnavljaš, kao da si to pitanje dobio/la na kontrolnom ili pismenom zadatku. Ili zamisli da svom prijatelju ili članu porodice predstavljaš tu lekciju.

Dan pre prijemnog ispita

Dan uoči samog prijemnog ispita ume biti vrlo stresan, i postavlja se pitanje šta treba raditi u toj situaciji. Mišljenje stručnjaka je da taj dan treba iskoristiti samo za obnavljanje onoga što si savladao/la i da se jedan deo vremena izdvoji za stvari koje te opuštaju (npr. gledanje filma ili serije, sportske aktivnosti, vreme sa porodicom i prijateljima itd.). Takođe, dan pre prijemnog treba iskoristiti i za pripremu svega što ti je potrebno – lična karta, nekoliko hemijskih i običnih olovaka, novčanik, garderobu koju ćeš obući, proveriti da li će biti izmena u saobraćaju ukoliko planiraš da putuješ do fakulteta, tačno vreme kada treba da budeš na fakultetu pre prijemnog ispita itd. Uz to, pokušaj da se naspavaš koliko god je to moguće. 

Tekst i fotografija preuzeti su sa ovog sajta. 

Najnovije