BOŠ za mlade

Mesec kvalitetnih radnih praksi: Nagrađeni najkreativniji mladi

Mesec kvalitetnih radnih praksi: Nagrađeni najkreativniji mladi

Beogradska otvorena škola (BOŠ) Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) održali su onlajn razgovor sa mladima i nagradili najkreativnije koji su učestvovali na nagradnom konkursu povodom Meseca kvalitetnih radnih praksi pod nazivom Ne budi fikus! Pričajmo o praksama! 

U Srbiji se Međunarodni dan praktikanata (10. novembar) protekle četiri godine obeležavao kroz javne performanse i kampanje podizanja svesti o važnosti kvalitetnih praksi, međutim ove godine je BOŠ u saradnji sa KOMS-om je odlučio da novembar proglasi mesecom kvalitetnih radnih praksi.

Razgovor sa mladima su vodili Ivan Topalović, menadžer projekata u okviru programske oblasti Unapređivanje zapošljivosti BOŠ-a, Stefan Đorđević generalni sekretar KOMS-a i Milica Borjanić, koordinatorka programa u KOMS-u.

Istraživanja u Srbiji su pokazala da mladi imaju pozitivne stavove prema praksama, ali da je čak 50 odsto mladih bilo u programu prakse bez mentorstva. Podaci govore da je 78 odsto mladih učestvovalo u programu prakse bez ugovora, a čak 90 odsto praktikanata nije bilo plaćeno.

Mladi iz cele Srbije su postavljali razna pitanja, između ostalog i na koji način osnažiti mlade osobe koje nisu nikada bila aktivne u organizacijama, niti su iz velikih gradova, da uopšte nađu praksu i razmišljaju u tom pravcu? ili pitanja poput: kako uopšte treba da izgleda proces selekcije za praktikante?

Trenutno ne postoje zakoni koji uređuju radne prakse na tržištu kao programe sticanja radnog iskustva u cilju unapređivanja zapošljivosti i tranzicije ka zaposlenju. Ovakva situacija pogađa s jedne strane mlade, ali i poslodavce koji se zbog ovih razloga ne odlučuju na programe praksi, kao i nadležne institucije jer se jedna od mera unapređivanja zapošljivosti ne sprovodi na adekvatan način, izjavio je Ivan Topalović, menadžer na projektima u Beogradskoj otvorenoj školi.

Prakse se često percipiraju kao nešto što se upiše u CV, traje par meseci i gde mladi ljudi ponekad prihvataju da budu fikusi jer ne dobiju povratnu poruku da postoji mogućnost da nastave da rade nakon prakse, što govori o tome da smo u lošem položaju kao društvo kada se govori o praksama, tako da su nam potrebne institucionalne izmene i u domenu zakonskih okvira baš zato da bismo promenili pristup prema praksama, istakao je Stefan Đorđević, generalni sekretar KOMS-a.

Odabranim mladima su dodeljene nagrade za kreativna i inovativna rešenja na temu kvalitetnih radnih praksi. Pristigao je veliki broj kvalitetnih radova, a nezavisna komisija je imala težak zadatak pri ocenjivanju. Najkreativniji radovi će biti istaknuti na sajtovima i društvenim mrežama BOŠ-a i KOMS-a.

Milica Borjanić je istakla da je neophodno da se mladi pre svega upoznaju sa svojim pravima i da mladi koji daju svoj doprinos radu i zajednici kroz sopstveni trud i vreme, budu za to i nagrađeni. Takođe, mladi koji prođu kroz praksu, mogu da šire znanje koje imaju među svojim vršnjacima i upoznaju ih sa pravima koje mladih na praksi.

Kvalitetne prakse su neki od programskih ciljeva BOŠ-a i KOMS-a, koji se tiču boljeg položaja mladih u društvu. BOŠ i KOMS će nastaviti da se zalažu da kvalitetne radne prakse i poštovanje svih elemenata kvaliteta propisanih preporukama Evropske unije za radna prava praktikanata.

Mesec kvalitetnih radnih praksi organizovao se kroz projekat WeB4YES – Inicijativa organizacija civilnog društva za podršku zapošljavanja mladih uz podršku Evropske komisije. Projekat ima za cilj da osnaži organizacije civilnog društva u 6 zemalja Zapadnog Balkana da učestvuju u donošenju odluka i predlaganju izmena u politici zapošljavanja mladih.

Najnovije