BOŠ za mlade

BOŠ PODKAST: DRUGA STRANA PRIČE

BOŠ PODKAST: DRUGA STRANA PRIČE

Serijal Druga strana priče koji Beogradska otvorena škola realizuje zajedno sa Fondacijom za otvoreno društvo pokreće diskusiju o rodnoj ravnopravnosti, evro-integracijama, aktivizmu i obrazovanju. 

Da li je budućnost ženska, da li je Srbija kredibilan partner Evropskoj uniji, šta znači biti funkcionalno pismen i koji su dometi direktne demokratije, neka su od pitanja na koje smo pokušali da damo odgovor. 

U okviru projekta The Dialogue Challenge: Voicing OSF Alumni Perspective in the Western Balkans imamo priliku da razgovaramo sa alumnistima Fondacije za otvoreno društvo, koji su svoje školovanje završili u inostranstvu i sada se u Srbiji bave važnim društvenim pitanjima. Sa njima smo razgovarali o pitanju rodne ravnopravnosti, procesu evrointegracija, ali i o obrazovanju i aktivizmu. 

Voditelj podkasta je Filip Lukić, novinar. 

U prvoj epizodi Budućnost je ženskog roda, Zorana Antonijević (OEBS) je govorila o rodnoj ravnopravnosti, vremenu koje nam je potrebno da ostvarimo istinsku ravnopravnost u socio-ekonomskoj sferi kao i koji su to ključni problemi sa kojima se žene danas sreću.

Prvu epizodu možeš slušati putem linka OVDE.

Druga epizoda nam otkriva kakva je percepcija Srbije kao članice Evropske porodice, i da li pridruženje EU 2030. godine predstavlja nadu ili realnost. 

O procesu evrointegracija govorio je Bojan Elek (BCBP), a drugu epizodu možeš slušati na linku OVDE.

 

Biljana Đorđević, docentkinja Fakulteta političkih nauka nam u trećoj epizodi govori o dometima demokratije, ulozi društvenih pokreta u postavljanju agende donosiocima odluka, i temama koje pokreću građane.

Treću epizodu ćeš pronaći na linku OVDE

Četvrta epizoda podkasta pokreće temu funkcionalne pismenosti, kakve su razlike u sistemima obrazovanja u različitim evropskim zemljama, i kako se dogodi da pojedinci zaborave da budu pismeni. 

Odgovore na ova pitanja nam donosi Aleksandar Bulajić, docent na Filozofskom fakultetu.

Četvrtu epizodu podkasta možeš pronaći OVDE. 

 

*Napomena: Stavovi izneseni u ovom serijalu ne izražavaju nužno mišljenja Beogradske otvorene škole, već predstavljaju lični stav sagovornika/ca. 

Najnovije