Otkrij arhiva

Pogled u partnerske veze mladih

Pogled u partnerske veze mladih

Omladina JAZAS-a Kragujevac, kroz podršku ReLOaD projekta, prethodnih devet meseci realizovala je projekat Ravnopravna ljubav. Projekat doprinosi implementaciji Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost grada Kragujevca kroz prevenciju rodno zasnovanog nasilja u partnerskim vezama mladih i to kroz unapređenje razumevanja mladih o rodno zasnovanom nasilju i prepoznavanju obrazaca rodno zasnovanog nasilja u partnerskim vezama.

Realizacijom projekta Ravnopravna ljubav kreirani su sledeći materijali:

Neki od najvažnijih rezultata istraživanja pokazuju da je nasilje u partnerskom odnosu kod mladih u Kragujevcu pre pravilo nego izuzetak. Sedam od deset mladih osoba je iskusilo nasilje u partnerskom odnosu. Najzastupljeniji su oblici psihološkog nasilja, a svaka šesta mlada osoba je bila izložena i fizičkom nasilju. Mladi u nedovoljnoj meri prepoznaju nasilne obrasce ponašanja i normalizuju ih. Veliki broj mladih izraženu ljubomoru i kontrolišuće ponašanje vidi kao pokazatelje ljubavi, a čak svaka treća mlada osoba smatra da jedan šamar nije nasilje. Mladići u većem procentu nego devojke ne prepoznaju nasilje, ali i iskazuju stavove koji podržavaju društvenu nejednakost muškaraca i žena i stereotipno sagledavanje rodnih uloga. Cele nalaze istraživanja možeš pronaći na ovom linku. 

Kako mladi nasilje često vide kao konflikt koji je uobičajen u vezi, a kontrolišuće ponašanje kao znak ljubavi, izrađeni materijali su od velikog značaja kada je u pitanju rasvetljavanje ove problematike. Izdvoj svoje vreme da se informišeš o ovoj temi i proslediš rezultate istraživanja i svojim vršnjacima. 

Najnovije