Otkrij arhiva

Dodela Oskara 2021: „Zemlja nomada” najbolji film

Dodela Oskara 2021: „Zemlja nomada” najbolji film

Ostvarenje Zemlja nomada rediteljke Kloi Žao pobednik je 93. dodele Oskara. Kloi Žao osvojila je i Oskara za najbolju režiju čime je postala druga žena koja je dobila nagradu američke Akademije u toj kategoriji. Zemlja nomada je dobio i glavnu nagradu u kategoriji najbolje glumice koja je pripala Frensis Mekdormand.

Film Mank Dejvida Finčera koje je bilo favorit sa najviše nominacija, osvojio je dva Oskara - u kategoriji najbolje fotografije i najboljeg dekora.

Entoni Hopkins dobio je nagradu za najboljeg glumca za film Otac u kojem glumi starca koji tone u demenciju. Za Hopkinsa (83) je to drugi Oskar, a prvi je osvojio 1992. godine za ulogu čuvenog Hanibala Lektora u filmu Kad jaganjci utihnu. Hopkins je ujedno postao i najstariji dobitnik Oskara. Pre njega je najstariji laureat bio Kristofer Plamer koji je sa 82 godine dobio Oskara 2012. godine u kategoriji najbolje sporedne muške uloge u filmu Početnici.

Glumac Danijel Kaluja i glumica Ju-Džung Jun dobili su Oskare za najbolju mušku i žensku sporednu ulogu. Nagrada za najbolji strani film pripala je ostvarenju Još jedna tura.

Tekst i fotografija preuzeti su ovde.

Najnovije