Otkrij arhiva

Amber alert – Kad ako ne sad?

Amber alert – Kad ako ne sad?

U Srbiji je prošle godine prijavljen nestanak više od 1100 dece, pokazuju podaci Fondacije Tijana Jurić. To znači da na dnevnom nivou troje mališana u našoj zemlji ostane bez svog bezbrižnog detinjstva i gubi gotovo sva prava usvojena konvencijom Ujedinjenih nacija.

Globalne statistike koje deli UNICEF su takođe zabrinjavajuće, budući da ukazuju na to da čak 1,2 miliona otete dece završi u lancu trgovine ljudima. U poslednje vreme, preplavljeni smo brojkama i donekle otupeli na velike cifre i njihovo značenje. Da bismo zaista shvatili razmere problema nestale dece i osvestili važnost njegovog rešavanja, pomoći će nam podsećanje na činjenicu da je ukupan broj dece u Srbiji upravo 1,2 miliona. Dakle, broj dece koja na godišnjem nivou završi u rukama trafikera u svetu ekvivalentan je ukupnom broju maloletnika u našoj zemlji.

Da li znaš da možeš da doprineseš smanjenju ovih brojki i da postoji razvijen mehanizam koji omogućava efikasno pronalaženje otete dece? Verovatno već znaš za Amber alert sistem za upozoravanje javnosti. Radi se o modelu koji omogućava veoma brzo širenje informacija – osmislila ga je žena iz Dalasa, nakon što je čula da je devetogodišnja devojčica Amber oteta, a zatim pronađena mrtva. Ali, da li si upoznat/a sa tim kako on zapravo funkcioniše i koliko je zapravo efikasan?

Mehanizam podrazumeva da policija obaveštava medije i agencije za prevoz o slučaju nestanka ili otmice. Veoma brzo, fotografija deteta i najvažnije informacije o tome gde je poslednji put viđeno i koju garderobu nosi bivaju uključene u svakodnevne kalane komunikacije – SMS poruke, bilbordi, pumpe, štampani i elektronski mediji šire ove podatke i pomažu da se slučaj reši. To znači da lokalna zajednica i njeni revnosni članovi imaju priliku da pojačanom pažnjom spasu jedan mladi život. Dakle, tehnologija je ta koja omogućava diseminaciju informacija, ali su empatija i solidarnost članova zajednice ono što zaista pomaže pronalasku maloletnog lica.

Amber Alert sistem usvojile su SAD, Belgija, Češka, Francuska, Nemačka, Grčka, Malta, Irska, Poljska, Bugarska, Italija, Holandija, Portugal, Rumunija, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Amerika prednjači u upotrebi ovog mehanizma, o čemu svedoče podaci Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu decu:

  • Upotrebom Amber alert mehanizma oko 95 odsto slučajeva nestale dece reši se u roku od 72 sata
  • Samo tokom 2019. godine Amber alert se oglasio 145 puta, a 142 puta pomogao je pronalaženju nestalih
  • Od početka programa do 2019. godine Amber alert pomogao je spasavanju 983 mališana

 

Kada govorimo o našim uslovima, srpski pravni okvir unapređen je donošenjem Tijaninog zakona, koji predviđa da policija počne da traga za nestalim detetom odmah po prijavi nestanka. Pre donošenja zakona, organi vlasti su u potragu kretali između 24 i 48 sati od trenutka prijave. Ipak, da bismo potpuno osigurali bezbednost najmlađih i omogućili im da bezbrižno odrastaju, važno je da podržimo i Amber alert sistem. Fondacija Tijana Jurić zalaže se za njegovo uvođenje u Srbiji od 2015. godine, javno ukazujući da je potreban za sigurnost dece.

Ukoliko smatraš da se neko dete iz tvog okruženja nalazi u rizičnoj situaciji ovakve vrste i neophodna mu je pomoć, ohrabrujemo te da se obratiš Fondaciji na kontakt telefon +381 63 7422138, ili da pozoveš SOS telefon +381 11 785 0000.

 

Autorka: Maja Bursać

Najnovije