Otkrij

Titula Evropske prestonice kulture predata Novom Sadu

Titula Evropske prestonice kulture predata Novom Sadu

Titula Evropske prestonice kulture predata je Novom Sadu, Ešu iz Luksemburga i litvanskom Kaunasu. To su gradovi koji će biti njeni nosioci 2022. godine, saopštila je Fondacija Novi Sad - Evropska prestonica kulture.

Titulu su predali hrvatska Rijeka i irski Golvej, a svečana ceremonija je, usled pandemije koronavirusa, bila organizovana online, odnosno emitovana na irskoj televizijskoj mreži TG4.

Naša krilatica ‘Za nove mostove’ proizlazi iz identiteta Novog Sada, u čijoj su burnoj istoriji upravo njegovi mostovi imali ključnu ulogu. Na tome počiva i program projekta Evropske prestonice kulture, na stvaranju novih mostova, onih neuništivih, kojima ljudi i procesi stvaraju prostore i programe, trajne legate, rekao je direktor Fondacije Nemanja Milenković.

Novi Sad je trebalo da bude Evropska prestonica kulture ove godine, ali je sve odloženo za 2022. godinu, zbog pandemije kovid-19. Svečana ceremonija otvaranja Evropske prestonice kulture u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022.

Novi Sad je prvi grad koji je proglašen Evropskom prestonicom kulture, a da je iz zemlje koja nije članica Evropske unije, već iz zemlje-kandidata za članstvo u EU.

Tekst i fotografija preuzeti su sa sledećeg linka

Najnovije