Otkrij

Performans: Tren u tak

Performans: Tren u tak

U petak, 4. juna u održan je performans Tren u tak slikarke Svetlane Nikolić u Bioskopu Balkan. Ova umetnica je za performans iskoristila 100 svojih slika, istog formata, kako bi nas uvela u doživljaj trenutka.

Svetlana Ninković je o ideji za performans rekla: Kad sam bila mala, jako sam volela da se igram s dominama i da pravim taj domino efekat. Dok sam radila dve samostojeće slike za klijentkinju, sve se samo nadovezalo. Ovo su moje velike domine. Motivacija se rodila i iz razmišljanja o fotografijama na društvenim mrežama, odnosno o trenucima koji nisu dovoljno osvešćeni dok se dešavaju. Hajde da se potrudim da osvestim svaki momenat. Svaki trenutak. Kakav god da je, samo da sam u njemu. Ne znam šta će biti sutra, sutra za mene ne postoji. Bitno mi je da sam tu gde jesam, osvešćena. O odnosu performansa i njenog slikarskog rada kaže: Nisam imala izložbu tri godine zato što sam htela sve da podignem na viši nivo. Hoću da bude drugačije, da iznenadim sebe i publiku. Bitno mi je da im dam nešto više, da bude skroz neočekivano.

Ksenija Samardžija, kustoskinja i direktorka Fondacije Saša Marčeta, o delu Svetlane Ninković je pisala: 

Iz nemira koji teži uređenosti nastaje i poslednja serija Svetlaninih radova. Povezana idejom o trenutku koja se razvija iz potrebe da se razume i osvesti momenat u kojem jesmo, upravo sada, i ovde, Ninković uspeva da narativ inkorporira u sam proces prezentacije. Stvarajući zaplet – dinamiku odnosa između posmatrača i rada, ona istupa samouvereno iz pozicije slikara i uvodi nas u precizno osmišljen i planiran čin.

Svetlana Ninković rođena je 1982. u Beogradu, a diplomirala je 2006. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grafičkom odseku. Članica je udruženja Likovni krug. Izlagala je na 20 samostalnih i oko 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na velikom broju likovnih kolonija i susreta.

Najnovije