Otkrij

KAKO POMOĆI MLADIMA KOJI IZLAZE IZ DOMOVA I HRANITELJSKIH PORODICA

KAKO POMOĆI MLADIMA KOJI IZLAZE IZ DOMOVA I HRANITELJSKIH PORODICA

Na onlajn konferenciji Osamostaljivanje mladih na alternativnom staranju: dostupne usluge podrške, organizovanoj od strane CEPORA – Centra za pozitivan razvoj dece i omladine, a uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda, okupili su se predstavnici državnog i civilnog sektora koji pružaju usluge mladima koji izlaze iz domova i hraniteljskih porodica. Fokus konferencije bio je podrška ovim mladim ljudima i razmatranje na koji način im učiniti dostupnu mrežu podrške nakon izlaska iz sistema socijalne zaštite.

Novogodišnji praznici često usmere građane na pomoć onima kojima je potrebna, te se neretko upravo u ovom periodu pažnja posvećuje poklonima za decu bez roditeljskog staranja. Međutim, kada ovi mladi ljudi porastu, izađu iz domova, tada ređe dospevaju u fokus javnosti. Po ovom pitanju poslednjih godina došlo je do značajnih pomaka i razvoja velikog broja usluga koje su tu da podrže mlade upravo u prelazu u samostalan život. Šta je sve dostupno mladima i kako ih podstaći da u situaciji krize iskoriste ove resurse – bile su glavne teme održane konferencije na kojoj je učestvovalo preko 50 stručnjaka iz cele Srbije. Predavači na konferenciji bili su predstavnici Gradskog centra za socijalni rad, kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, udruženja GRiG, Zvezda, Moj krug, Karijer centar Jaki mladi i CEPORA.

Privremeno stanovanje i novčana pomoć su osnovne usluge podrške koje pruža sam Grad Beograd, a tu su i organizacije civilnog društva koje dopunjuju mrežu podrške svojim uslugama koje su kontinuirano dostupne mladima poput mogućnosti života u manjim zajednicama u kojima se uvežbavaju životne veštine, individualnog savetovanja, programa podizanja zapošljivosti, treninga socijalnih veština, programa vršnjačkog mentorstva i vršnjačke edukacije. Zaključci konferencije govore o značaju osnaživanja mladih da ove resurse iskoriste, te da aktiviraju sistem podrške onda kada im je potreban – kada bivaju preplavljeni zadacima koje osamostaljivanje nosi sa sobom i kada se osete potpuno sami i isključeni iz zajednice.  

Konferencija je organizovana u sklopu projekta Osnaživanje za samostalan život: servisi podrške za mlade bez roditeljskog staranja, podržanog od strane Sekretarijata za socijalnu zaštitu, čiji je nosilac CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine.

Najnovije