Otkrij

Kako izgleda važeći glasački listić?

Kako izgleda važeći glasački listić?

foto: Krovna organizacija mladih Srbije

Još jedno proleće, i stižu nam još jedni izbori. Predsednički i parlamentarni izbori u Srbiji će se održati 3. aprila, i na njima će građani Srbije birati predsednika i sastav skupštine. Glasanje je jedno od građanskih prava, koje, u odnosu na prethodne godine i izbore (a na (ne)sreću, bilo ih je dosta), primećujemo da veliki broj građana i građanki Srbije bira da ne koristi. Čini se da građani ne razumeju da je moć baš u njihovim rukama. I mada razumemo demotivisanost za učešće u političkom životu i apstinenciju, nećemo odustati od ukazivanja na važnost izlaska na izbore!

Ono što je zabrinjavajuće jesu statistike koje govore u prilog tome da veliki broj mladih ne veruje da je njihov glas dovoljan i odlučuje da ne izađe na izbore. Prema istraživanju KOMS-a (Krovna organizacija mladih Srbije) čak 85% mladih smatra da nema uticaja na političke procese i odluke, da su od njih otuđeni i da nemaju mogućnost da utiču na budućnost države.

To svakako nije istina i nemojmo potcenjivati moć promene koja počinje jednim glasom. Izlaskom na izbore pokazuješ želju da te čuju, da učestvuješ i da ne budeš puki posmatrač dešavanja u našoj zemlji.

Nakon informisanja o svim političkim opcijama koje su ponuđene, i donošenja odluke o tome za koga ćeš glasati, zaokruživanje nekog broja na glasačkom listiću je poslednji korak. I mada deluje jednostavno – dođeš na glasačko mesto, registruješ se, uzmeš glasački listić, zaokružiš broj, staviš listić u glasačku kutiju, u ovom tekstu ćemo te podsetiti kako (sve) treba da izgleda validan (i nevalidan) glasački listić.

Dakle, kako izgleda važeći glasački listić?

Prvo ćemo proći kako ne treba da izgleda glasački listić. Nevažeći glasački listić jeste nepopunjeni glasački listić, kao i glasački listić koji je popunjen tako da se ne može pouzdano utvrditi za koju je izbornu listu birač glasao, na primer:

  • glasački listić na kome je birač zaokružio ili podvukao više od jednog rednog broja ispred naziva izbornih lista;
  • glasački listić na kome je birač zaokružio ili podvukao naziv više od jedne izborne liste;
  • glasački listić na kome je birač zaokružio ili podvukao ime više od jednog nosioca izborne liste.

Utvrdili smo šta se smatra nevažećim, i hajde da vidimo koji se glasački listići računaju.

Važeći glasački listić jeste onaj na kome je zaokružen jedan redni broj ispred naziva izborne liste, kao i glasački listić koji je popunjen na način iz kojeg se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao, na primer:

  • ako je na glasačkom listiću birač zaokružio ili podvukao ime i prezime prvog kandidata na izbornoj listi;
  • ako je na glasačkom listiću birač zaokružio ili podvukao naziv ili deo naziva jedne izborne liste;
  • ako je na glasačkom listiću birač istovremeno zaokružio ili podvukao redni broj i naziv izborne liste i ime i prezime prvog kandidata na toj izbornoj listi;
  • ako je na glasačkom listiću birač zaokružio ili podvukao ime jednog nosioca izborne liste;
  • ako je na glasačkom listiću birač istovremeno zaokružio ili podvukao ime i prezime prvog kandidata na izbornoj listi i ime nosioca te izborne liste.

Osim toga, glasački listić je važeći čak i onda kada pustiš svojoj kreativnosti mašti na volju, pa kroz crteže, ukrase, parole i slično, glasačkom listiću dodaš malo umetničkih elemenata. Samo ne zaboravi da onaj ko bude brojao glasove može lako i sa sigurnošću da zaključi kome ide tvoj glas.

Iskoristićemo priliku da te pozovemo da, osim samostalnog informisanja, saznaš i u kojoj meri se politički predstavnici obraćaju mladima i kakvi su njihovi pogledi i perspektive za unapređenje života mladih. Zaprati Instagram stranicu Krovne organizacije mladih Srbije koja vrši monitoring izborne kampanje i iz nedelje u nedelju prati aktuelna dešavanja u okviru izborne kampanje, sa naročitim fokusom na mlade. 

Na samom kraju, podsetićemo te još jednom da je naše pravo da biramo ko će voditi našu državu, kao i da svojim glasom ovlašćujemo neku političku opciju da u narednom periodu donosi neke odluke umesto nas i u naše ime. Zbog toga, pozivamo te da ne dozvoliš da drugi odlučuju umesto tebe i da 3. aprila a biračkom mestu izneseš svoje mišljenje i glasaš.

Seti se, zavisi i od tebe.

(Mingl tim)

Najnovije