Otkrij

April u Evropskoj prestonici kulture - šta te čeka?

April u Evropskoj prestonici kulture - šta te čeka?

Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima i ojačao osećaj evropejstva. Evropska prestonica kulture postoji od 1985. godine i njeni tvorci su Melina Merkuri, grčka ministarka kulture i francuski ministar kulture Džak Lang.

Novi Sad je među prvim gradovima van Evropske unije koji je proglašen za Evropsku prestonicu kulture i tako je postao jedan od 60 gradova koji su poneli ovu titulu, negujući bogatsvo interkulturalnosti.

Pored interkulturalnosti, prihvatanja različitih kultura, promovisanja uzajamnog razumevanja, unapređenju turzima Evropska prestonica kulture Novi Sad daje podršku kroz različite projekte mladima da oni budu ti koji će svojim radom i glasom ojačati kulturu i dati mogućnost da ona bude ključna za razvoj kulture i privredni razvoj jednog društva.

Ovom prilikom želimo da ti damo do znanja dva događaja koja možeš posetiti u aprilu u okviru programa Evropske prestonice kulture:  izložbe MigArt i podkasta Biti taj lik.

Izložba MigrArt

Izložba MigrArt biće otvorena 20. marta na Subinom platou u 11 časova i trajaće sve do 20. aprila 2022. godine. Izložba se realizuje u okviru programskog luka Seobe.

MigrArt predstavlja radove savremenih umetnika, dizajnera i ilustratora iz nekoliko Evropskih prestonica kulture: Bodoa, Rijeke, Eša, Vesprema i Novog Sada, koji kroz svoje radove preispituju istoriju migracija u svojim zemljama, izmenjene zvanične istorijske podatke, kao i hronologiju i svoja lična iskustva.Na Subinom platou će biti postavljeno 49 jarbola visine 8 metara. Atraktivna lokacija u Limanskom parku omogućava da se ova šuma jarbola posmatra sa distance, ali i da se kreće kroz nju, dok će sami sadržaji biti periodično menjani u skladu sa programskim narativom Za nove mostove Evropske prestonice kulture.

Biti Taj L1K podkast emisije

U okviru projekta Biti Taj L1K biće organizovane podkast emisije u saradnji sa Fondacijom za razvoj kulture i stvaralaštva dece i omladine  COOLIST, 19. marta u Kulturnoj stanici Barka,  26. marta u Kulturnoj stanici Bukovac i 2. aprila u Karlovačkoj Gimnaziji. U emisijama će se sa odabranim učesnicima obrađivati teme kojih se dotičemo na kreativnim radionicama edukativnog karaktera. Projekat se održava u sklopu programskog luka Budućnost Evrope. Izdvojili smo

2. april / 16-18 časova / Karlovačka gimnazija

Učesnici:

Milan Inić (Yasserstain) – moderator,

Milica Crkvenjakov (Draga Devojčice) – gošća sagovornica,

Teodora Đorđević (učesnica projekta Biti Taj L1K),

Staša Mijić (učesnik projekta Biti Taj L1K) i

Sofija Dragić (učesnik projekta Biti Taj L1K)

Teme kojima se radionice bave su prelazni periodi između osnovne i srednje škole, iskustva pronalaženja sebe u novom okruženju, sklapanje novih prijateljstava, ljubavnih veza, odnosa u školi, u porodici, sa sobom. U svakoj epizodi predstavlja se nova perspektivu. Kroz razgovor na istu temu, odgovara se na pitanja: Kako je to biti PR1JATELJ / S1MPAT1JA / RAZREDN1 STAREŠ1NA / ROD1TELJ / UČEN1K, odnosno kako sporedni likovi postaju i glavni likovi.

Ovo je naš predlog đogađaja na kojima možeš učestvovati. Za više informacija čekiraj OVDE.

 

Autorka: Mirjana Ranđelović

Najnovije