Otkrij

Još jedna grupa mladih prošla obuku za vođenje filmskih razgovora

Još jedna grupa mladih prošla obuku za vođenje filmskih razgovora

U okviru projekta Naše razlike su naša snaga, tokom proteklog vikenda 16. i 17. aprila u Sremskim Karlovcima organizovane su Radionice za facilitaciju dijaloga – Hrabri razgovori čiji su polaznici i polaznice bili mladi uzrasta od 20 do 26 godina iz raznih krajeva Srbije.

Polaznice i polaznici imali su priliku da gledaju kratkometražne angažovane dokumentarne filmove čiji su autori i autorke njihovi vršnjaci koji su prethodno pohađali Kamp dokumentarnog angažovanog filma Naše razlike su naša u okviru kog su filmovi nastali.

Projekcije filmova pratile su vežbe i simulirane moderacije razgovora sa autorima i panel diskusije uz mentorstvo i analizu stručnih saradnica Slobodne zone Junior psihološkinje u polju obrazovanja dr Jelene Joksimović i montažerke i koselektorke Filmskog festivala Slobodna zona  Branke Pavlović.

Ovo je drugi ciklus obuka mladih za moderiranje i vođenje filmskih razgovora koji su osnaženi da vode Hrabre razgovore inspirisane temama koje pokreću angažovani dokumentarni filmovi.

U sklopu Radionica za facilitaciju dijaloga, prethodno su organizovana i onlajn predavanja na kojima su obrađene teme medijska i filmska pismenost, konstruktivna komunikacija i socijalni konstruktivizam ulaska u dijalog, interkulturalne kompetencije i ljudska prava, identiteti, identitetske politike, teorije interkulturalnosti itd.

Svi zainteresovani polaznici i polaznice programa Hrabrih razgovora imaće priliku da se nađu u ulozi moderatora/ke i facilitatora/ke grupnih diskusija  na posebno organizovanim filmskim događajima koji će uključiti  projekcije 12 dokumentarnih filmova iz edicije Naše razlike su naša snaga koje su planirane da se organizuju od juna do septembra ove godine za publiku u 40 mesta i gradova Srbije.

Hrabri razgovori deo su projekta Slobodna zone Junior: Naše razlike su naša snaga koji ima za cilj da izgradi kapacitete za prihvatanje kulturnog diverziteta i uspostavljanje interkulturnog dijaloga kod mladih ljudi različitog porekla, kulture i vere, kroz proces neformalnog učenja, interakciju i stvaranje.

Projekat sprovodi Fond B92 kroz program Slobodna zona Junior uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a sufinansiran je od Američke ambasade u Beogradu i  Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

 

Foto: Vida Jović

 

Najnovije