Otkrij

Otvoren jubilarni 15. Beldocs festival

Otvoren jubilarni 15. Beldocs festival

Svečanom ceremonijom u Domu omladine Beograda sinoć je otvoren 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2022. Od večeras do 18. maja, tokom osam festivalskih dana, publika BELDOCS-a imaće priliku da premijerno u našoj zemlji odgleda više od 100 dokumentarnih filmova raspoređenih u 12 programskih celina.

Festival je otvorio film Muzej revolucije Srđana Keče, nastao u koprodukciji sa Hrvatskom i Češkom Republikom, koji je deo selekcije Srpskog takmičarskog programa. Uz Keču, autora film posvećenog nikada završenom projektu iz 1961. godine koji je predviđao izgradnju velikog muzeja u Beogradu u slavu revolucije naroda Jugoslavije, dobrodošlicu posetiocima ovogodišnjeg Beldocs-a poželeli su nagrađivani autori sa prethodnih izdanja festivala Ivan Mandić, Marta Popivoda, Ivan Marković, Vanja Kovačević, Dušan Čavić, Dušan Šaponja, Dragan Nikolić, Mladen Kovačević i Marija Stojnić.

„Već 15 godina postojimo i rastemo kao festival i kao organizacija i 15 godina smo posvećeni hrabrim, autentičnim i kreativnim filmovima, filmovima koji ne ostavljaju nikoga ravnodušnim, koji podstiču na promišlljanje sveta i koji zbližavaju ljude“, rekla je tom prilikom direktorka festivala Beldocs Mara Prohaska Marković.

Prošle godine Beldocs je u saradnji sa festivalom Docudays iz Kijeva organizovao program fokusa na savremeni ukrajinski dokumentarni film. „Ove godine je u planu bilo da mi idemo u Kijev, ali nažalost dogodila se invazija na Ukrajinu“, rekao je umetnički direktor festivala Marko Grba Singh i dodao: „Želeo bih da poručim da mislimo da naše prijatelje u Kijevu, kao i na čitav ukrajinski narod koji prolazi kroz strahote razaranja. Mislim da je dužnost nas dokumentarista da skrećemo paznju na takve stvari i da nikada iz straha ne treba ćutati“.

Igor Stanojević, selektor festivala pozdravio je publiku ovim rečima: Drago mi je što vas vidim večeras pre svega. U Beogradu često čujete razgovore o tome koji je najbolji festival i na kojem festivalu se prikazuju najbolji filmovi. Ali, čak i za mene kao selektora je jedna stvar još bitnija, a to ste svi vi i svi mi ovde zajedno, jer Beldocs može i treba da bude mesto na kojem možemo zajedno da maštamo i zajedno da stvaramo. A, da! Imamo i najbolje filmove.

Beldocs 2022 predstavlja presek savremenog dokumentarnog filma na svetskom nivou stoga program i ove godine okuplja ostvarenja autora nagrađivanih na međunarodnim festivalima okupljenih oko zajedničke vrednosti – da autentičnim viđenjem sveta utiču na svet.

U sklopu pratećeg programa festivala ove godine je organizovana i  XR izložba: imerzivna stvarnost na kojoj će publika imati priliku da pogleda ostvarenja stvorena putem najsavremenije tehnologije. Poseta izložbi organizovanoj u bioskopu Balkan je besplatna za sve posetioce festivala uz prethodnu registraciju putem linka.

Ulaznice za jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope mogu se nabaviti na blagajnama bioskopskih dvorana ili online, putem sajta Beldocs.rs

Festival su podržali: Evropska unija kroz program Kreativna Evropa MEDIA, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Filmski centar Srbije, Filmski centar Grčke, Filmski centar Crne Gore, Danski filmski institut, Ambasade Australije, Portugalije, Slovenije, Finske, Gete Institut, Austrijski kulturni forum, Italijanski kulturni centar, Francuski institut, UN Women, Misija OEBS-a u Srbiji, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Fondacija Saša Marčeta, Al Jazeera Balkans, DOX TV, ORION Telekom.

Najnovije