Dodji

Izložba „Putem nadrealizma preko pop arta do art bruta. Nova produkcija Zil Milana“ u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

Izložba „Putem nadrealizma preko pop arta do art bruta. Nova produkcija Zil Milana“ u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

foto: Zil Milano, dozvoljeno za objavljivanje

U četvrtak 25. aprila u 19 sati, u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini biće otvorena izložba Putem nadrealizma preko pop arta do art bruta. Nova produkcija Zil Milana. Ova izložba predstaviće umetnika Zil Milana koji je već četvrt veka prisutan na međunarodnoj likovnoj sceni. U prostoru MNMU u Jagodini biće izloženo 50 njegovih radova, sa akcentom na one koji su nastali u poslednjih deset godina. Kustoskinja izložbe je Lepa Milošević.

Zil Milano se podjednako izražava kroz različite umetničke medijume često kombinujući netipične tehnike i materijale. U slikarstvu gradi prepoznatljiv stil čistih površina i jakih boja. Koncentriše se na prikaz što manje detalja na čistoj, monohromatskoj površini intenzivnih boja (plave, žute, crvene, zelene).  Poigrava se sa seksualnošću na svojim figurama, koje plešu po kartonu, papiru, platnu, oživljavajući sliku. U izradi skulpture kombinuje različite materijale: drvo sa metalom, plastikom, suvom zemljom ili blatom. Sa istim entuzijazmom nastaju i takozvane instalacije za čije uobličavanje koristi odbačene predmete iz neposrednog okruženja: stare televizore, kartonske kutije, plastične kese, tkanine, perle. Ove instalacije oživljavaju zaboravljene stvari dajući im novi život i drugu vrednost. Upotreba neslikarskog, svakodnevnog materijala, veza je sa art brutom, ali i počecima umetnikovog stvaralaštva kada je eksperimentisao u okviru nadrealizma. U poslednjih petnaest godina njegova istraživanja zalaze i u oblast digitalne umetnosti.

Umetnost Zil Milana nastaje u duhu ravnodušnosti prema establišmentu, bez ikakvih ograničenja i očekivanja. Instinktivan i nezavisan, umetnik živi i stvara u prirodnom okruženju autentične radove koji nemaju ništa zajedničko sa akademskim standardima, nego samo sa strašću i hirom.

Zil Milano (Života Milanović) je rođen 16. avgusta 1961, u Belici kod Jagodine. Slikarstvom se bavi od 1981, da bi se kasnije zainteresovao i za druge likovne medijume. Zvanično izlaže od 1999. Živi i stvara u Belici. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji, kao i na grupnim izložbama u inostranstvu, među kojima su najznačajnije u SAD, Francuskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i na Malti. Počev od 2003, redovan je učesnik Bijenala naivne i marginalne umetnosti, od 2006. učestvuje na Likovnim kolonijama naivne i marginalne umetnosti, a od 2016. na Trijenalnim manifestacijama naivne i marginalne umetnosti – značajnih međunarodnih likovnih manifestacija u organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti. To je prekretnica u njegovom stvaralaštvu jer će ga poznanstva sa umetnicima istih ili sličnih ubeđenja dovesti do „sirove“ umetnosti. Godine 2015. pridružuje se udruženju Art Brut Srbija. Art brut ostaje njegovo opredeljenje, kako u stvaralačkom aktu tako i u načinu življenja.

Više radova Zil Milana nalazi se u Zbirci MNMU, a pojedina dela zauzimaju značajno mesto u okviru nekoliko međunarodnih umetničkih projekata poput Landfill Art-a i SeeMe-a, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izložba će biti otvorena do 31. maja 2024. godine.

Najnovije