Dodji

Bogat program Naučnog piknika u Arboretumu Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Bogat program Naučnog piknika u Arboretumu Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

foto: Naučni piknik, promo

Treći Naučni piknik pod sloganom “Misli zeleno”, u organizaciji Festivala nauke i u saradnji sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i u partnerstvu sa kompanijom Yettel, biće održan u prostoru Arboretuma Šumarskog fakulteta na Banovom brdu 17. i 18. maja, od 11 do 19 časova. Na ovom događaju će posetiocima biti predstavljene naučne priče uz akcenat na biologiju, ekologiju i održivi razvoj, a kroz interaktivne postavke, radionice i vođene ture u saradnji sa fakultetima institutima i organizacijama civilnog društva.

Šumarski fakultet, kao domaćin, će nam pokazati kako se priroda brani znanjem kroz interaktivne postavke i radionice namenje deci uzrasta od sedam i više godina. Ovaj program se sastoji od pet celina, kroz koje će posetioci imati priliku da se upoznaju sa načinima zaštite rečnog toka i odbrane od poplava, sa  brojnim stanovnicima koji prave svoja skloništa unutar i na drveću, ali i sa načinima na koje se određuje starost drveta i pričama koje nam pričaju godovi o klimatskim promenama. Zašto je važan biodiverzitet i kako da ga ne narušimo ali i koje su karakteristike drveta kao jednog od danas najzastupljenijih materijala!

O važnosti biodiverziteta učimo i kroz program Biološkog istraživačkog društva “Josif Pančić” Univerziteta u Beogradu, „Sa kime sve delimo životnu sredinu“. Ovde će posetioci imati priliku da nauče o značaju očuvanja vrsta, životne sredine, kao i urbanih i divljih ekosistema Srbije i cele Planete.

Malo je poznato da biljke komuniciraju među sobom na mnogo napredniji način nego što smo toga svesni.  Ovo je tema nekoliko interesantnih programa Naučnog piknika. 

Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu predstaviće se interaktivnom postavkom “Govori sve što je živo, komunicira svaki nivo!” o načinima komunikacije između svih živih bića, od mikroorganizama do složenih organizama poput biljaka i životinja.

Partner manifestacije Yettel predstaviće se pričom “ŠUMA.net” o čudesnim, biljnim jezicima, koji smo tek počeli da otkrivamo! O  neverovatnoj teoriji o podzemnoj mreži koja povezuje šumu u zajednicu u kojoj različita stabla razmenjuju resurse i brinu jedna o drugima.

Za decu od pet i više godina biće organizovane radionice prilagođene njihovom uzratu. Udruženje građana UčenIQ i Mensa Srbije će podstaći decu da rešavaju male ekološke zadatke i uče o biodiverzitetu i razvrstavanju otpada pomoću  robotića pčelica (BeeBot). Na ovaj način deca stiču prva znanja iz programiranja stvarajući svoje prve kodove. Edukativni centar Čupoglavci predstaviće najmlađima tajne našeg srca kroz radionicu na kojoj će imati priliku da izrađuju modele srca i stetoskopa od recikliranih materijala koji su nam svima dostupni kod kuće. Na improvizovanom igralištu Akademskog Speleološkog alpinističkog kluba – ASAK, centralna tema su pećine i jame kao poslednji neistraženi delovi planete Zemlje, a najmlađi speleolozi će biti u prilici da isprobaju opremu potrebnu za bavljenje ovom uzbudljivom aktivnošću.

Za prave avanturiste Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu predstaviće jedinstvenu akcionu igru uloga i orijentacije “Potraga za Lesnikom”, koju su osmislili pedagozi. Tragovima stare bajalice, sprijateljićemo se sa biljnim i životinjskim svetom Arboretuma, odbraniti drveće i biljke od požara u nadi da će ih Lesnik prepoznati kao prijatelje i odazvati se.

Posebna tematska celina biće posvećena važnosti vode kao nezaobilaznog resursa, koji je izvor života svih bića na planeti.

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju predstaviće interaktivnu postavku “Čudesni svet u kapi vode”, o vodi kao izvoru života i vodenim ekosistemima  ali i o važnosti konstantnog kontrolisanja kvaliteta vode u jezerima i rekama iz kojih stiže do nas, krajnjih korisnika. U interaktivnoj postavci “Podzemni svetovi na dlanu”. Fakultet za fizičku hemiju, Univerziteta u Beogradu priprema interaktivnu postavku “Molekulske alijanse za održivu budućnost” kroz jednostavne eksperimente koji nude uvid u u našu okolinu i našu ulogu u njenom očuvanju. Upoznaćemo se sa čudesnim svetom filtracije vode, gde se sinergija fizičkih, hemijskih i bioloških procesa spaja da pročisti i zaštiti naš najdragoceniji resurs.

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu će na Naučnom pikniku predstaviti najsavremenije materijale koji imaju zadatak da odgovore na zahteve očuvanja životne sredine i sve zahtevniju gradnju 21. veka.

U skladu sa važnošću klimatskih promena za budućnost planete predstavljamo i programe koji nas edukuju o ovom fenomenu.

Centar za ekološki menadžment i održivi razvoj Fakulteta organizacionih nauka predstaviće VR avanturu “Šetnja po planeti” u okviru koje će posetioci moći da hodaju dnom okeana, popnu se na najviše planine, ili pešače Amazonskim šumama. Centar za promociju nauke organizovaće radionicu “Klimatska prva pomoć”, u okviru koje će deca školskog uzrasta učiti o klimatskim promenama kao i njenim posledicama.

Fizičko hemijski šou Eksplodirajuća otkrića Milana Popovića predstavlja pravi pirotehnički spektakl uz pomoć  mnogo fizike i hemije. Ovaj niz eksperimenata suptilno će razotkriti brojne zablude uz prasak i eksploziju.

MUP republike Srbije – Sektor za vanredne situacije predstavlja najmlađima, ali i starijim posetiocima važnost postupaka u slučajevima požara u gradovima i šumama.  

 Ball Packaging Europe zajedno sa međunarodnim projektom “Svaka limenka se računa” kao prijatelj ovogodišnjeg Naučnog piknika, na edukativan i zabavan način približiće najmlađima značaj reciklaže aluminijumskih limenki. Posetioci će naučiti kako je moguće odložiti iskorišćene limenke u smart terminale za skeniranje, sa štampom vaučera za sakupljanje ambalažnog otpada, i kako funkcioniše i koji su benefiti depozitnog sistema.

U okviru programa “Eko bioskop” u organizaciji National Geographic, publika će moći da prati projekcije ekoloških filmova.

Arboretum Šumarskog fakulteta se prostire na 3,5 hektara i predstavlja jedinstveno prirodno dobro koje sa ljubavlju održavaju studenti i profesori ovog fakulteta. Ovo je zelena površina sa specifičnom namenom i ima izuzetnu botaničku i pejzažno-arhitektonsku vrednost. Arboretum je 2011. godine proglašen za zaštićeno prirodno područje lokalnog karaktera.

 

 

 

Najnovije