Dodji

Raznovrstan prateći program Dana slovenačkog filma u Beogradu

 Raznovrstan prateći program Dana slovenačkog filma u Beogradu

foto: Kadar iz filma Bik

U pratećem programu revije Dani slovenačkog filma, koja se održava od 10. do 14. maja u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1, publika će moći da pogleda bogat program kratkih igranih i dokumentarnih filmova, studentska ostvarenja, izložbu plakata i fotografija, da prisustvuje tribini o slovenačkoj kinematografiji, dok će za studente filmskih akademija iz Ljubljane i Beograda biti organizovani posebni programi razgovora, predavanja i radionice.

U glavnom programu će biti prikazano šest kratkometražnih ostvarenja. U subotu 11. maja, od 18 časova na programu je kratki dokumentarni film „Luka Mars“ Maura Lainščeka, a od 20 časova kratki igrani film „Bik“ Bojana Labovića. U nedelju 12. maja, od 18 časova publika će moći da pogleda dokumentarac „Alchajmer kafe“ Martina Drakslera, dok je u 20 časova na programu igrano ostvarenje „Anja Ganja“ Petra Bizjaka. U ponedeljak 13. maja program u 18 časova otvara dokumentarac „Granice“ Damjana Kozolea, a u 20 časova publika će moći da vidi kratki igrani film „Fontana“ Gorana Vojnovića.

Poslednjeg dana revije, u utorak 14. maja, u Jugoslovenskoj kinoteci u Kosovskoj 11 zakazan je specijalni program DSF+ fokusiran na kratke igrane, dokumentarne, eksperimentalne i animirane, ali i nestandardne dugometražne, alternativne ili društveno-politički angažovane filmove.

U ovoj selekciji Vladimira Šojata, urednika programa DSF+, našli su se filmovi „Kazneni udarac“ reditelja Roka Bičeka, „Žurnali 670 – Crvene šume“ (Nika Autor), „Poslednji dan Rudolfa Ničea“ (Blaž Kutin), „Kadriranje Saterlanda“ (Matjaž Jamnik, Gaja Naja Rojec), „Upad“ (Matevž Jerman, Niko Novak) i „Tako se završilo leto“ (Matjaž Ivanišin) .

Istog dana od 18 časova u Jugoslovenskoj Kinoteci u Kosovskoj 11,  u okviru programa DSF prikazuje se izbor najboljih filmova studenata slovenačke Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) iz poslednjih nekoliko godina. Njihovi filmovi su tokom ovih deset godina redovno bili na programu Dana slovenačkog filma, kako u okviru DSF, tako i DSF+, pri čemu su neki od autora na festivalu prvi put javno prikazivali svoje filmove izvan Slovenije. Za ovu priliku rukovodioci i mentori studentskih filmova sa AGRFT napravili su izbor kratkih filmova u trajanju od 90 minuta.

U holu Jugoslovenske kinoteke, u okviru svečanog otvaranja 10. maja, biće priređena izložba plakata i fotografija sa prethodnih izdanja revije Dani slovenačkog filma, a koja će biti obogaćena i dragocenim umetničkim radovima fotografkinje Irene Herak, savetnice za kulturu i medije Ambasade Republike Slovenije u Beogradu. Od samog početka revije DSF, Irena Herak je doprinela vizuelnoj prepoznatljivosti manifestacije, jer je svojom kamerom dala snažan umetnički pečat snimajući ličnosti, događaje i susrete umetnika. Portretima glumaca Snežane Nikšić i Radeta Šerbedžije, Irena Herak je zabeležila jedinstven susret glavnih aktera filma „Sedmina” Matjaža Klopčiča; fotografisala je zanimljive trenutke postavljanja izložbe scenografa Dušana Milaveca... Likovi posmatrača i prisutnih na otvaranju revije, zabeleženih kroz fotografski objektiv Irene Herak, ostaju trajno pohranjeni u arhivu manifestacije Dani slovenačkog filma.

U subotu, 11. maja u 11 časova, biće održana tribina na temu „Prilozi za istoriju slovenačkog filma“, koju će moderirati dr Ivana Kronja, urednica pratećeg programa DSF-a. Ova tribina, na kojoj će učestvovati predstavnici filmskih institucija i filmski stručnjaci iz Srbije i Slovenije, obuhvatiće najraznovrsnije aspekte kako istorijske, tako i savremene slovenačke kinematografije, uključujući i raniji jugoslovenski period i uzajamnu umetničku i produkcijsku saradnju Slovenije, Srbije i drugih republika nekadašnje SFRJ.

U nedelju, 12. maja u Jugoslovenskoj kinoteci biće održan susret profesora i studenata filmskih akademija iz Ljubljane i Beograda (AGRFT – Akademija za gledališče, radio, film in televizijo i FDU – Fakultet dramskih umetnosti). Nakon razgovora sledi radionica na temu „Zvuk na filmu“, koju vode doc. Miha Jaramaz i van. prof. Dino Dolničar, kao i predavanje van. prof. Simona Tanšeka „Stilizacija fotografije u igranom filmu“.

 

 

Najnovije