Dodji

Otvorena izložba “Ponesi svoj projekat” na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture - BINA 2024

Otvorena izložba “Ponesi svoj projekat” na 19. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture - BINA 2024

foto: Nikola Marković

Izložba “Ponesi svoj projekat” u okviru 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA 2024 otvorena je u utorak, 18. juna u BINA kabini, u dvorištu Fakulteta likovnih umetnosti. Na ovoj izložbi učestvuje Addicted Design studio iz Kragujevca, koji čine arhitekte Natalija Bogdanović i Aleksa Đurić. Na izložbi su prikazani projekti čiji je stvaralački kontekst Kragujevac, nastali u saradnji sa pojedincima i institucijama iz privatnog i javnog sektora, koji su tokom četvorogodišnjeg rada uticali na kontinuirano preispitivanje prakse u stalnom nastajanju.

Na otvaranju izložbe govorili su Natalija Đukić, kustoskinja izložbe, i dr Pavle Stamenović, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

„Pored toga što želimo da afirmišemo mlade autore, posebno nam je važno da afirmišemo autore iz svih gradova naše zemlje. Zadovoljstvo nam je da ove godine prvi put imamo jedan biro koji stvara na prvom mestu u Kragujevcu, a zatim i šire“, istakla je kustoskinja Natalija Đukić. „Ove godine susrela sam se sa timom koji u traganju za pravim pitanjem dolazi do svog odgovora, tako da je to jedno samoodređenje prema profesiji i lična odgovornost“.

dr Pavle Stamenović se prisutnima obratio rečima: „Na izložbi ćete videti izrazito intiman odnos prema prostoru grada u kom su ovi arhitekti stasali profesionalno, iz kog su odlazili, ali su mu se vratili. U njihovom radu koji pokriva spektar od malih vinjeta, urbanih enterijera i intervencija u otvorenom javnom prostoru, do nekih vrlo složenih tema i rekonstrukcija fundamentalno važnih prostora za grad Kragujevac, očitava se posvećenost arhitektonskom poslu; pasija prema svim koracima i fazama u projektu, ne samo pogledu vremena već i u detaljnosti. U svim tim razmerama vidi se marljiva i izrazito posvećena praksa stvaranja arhitektonskog prostora“.

Izložba problematizuje pitanje samoodređenja prema arhitektonskoj profesiji koje je bazirano na ličnom narativu i opredeljenju da se ta profesija praktikuje u manjoj gradskoj sredini u kojoj se živi – u Kragujevcu. Fokus se sa istraživanja, prikazivanja i vrednovanja discipline na osnovu ishoda rada pomera ka razmatranju razvojnih kreativnih aspekata, procesa arhitektonskog delovanja i stvaranja. Ukazuje se na neophodnost različitih formata u kojima je danas moguće misliti o arhitekturi, kroz kritičko preispitivanje dosadašnjih stavova i uticanje na formiranje novih koji mogu doprineti uspostavljanju promena prvenstveno na lokalnom nivou, kao osnovnom kontekstu delovanja. Izložba će biti otvorena do 30. juna 2024. godine.

U sredu, 20. juna, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda biće otvorena izložba “Nagrada Piranesi 2023”, nastala u saradnji Piranskih dana arhitekture sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture.


Na izložbi u Beogradu biće prikazano preko pedeset radova, realizacija arhitekata koje je nominovalo 11 nacionalnih selektora iz jedanaest 11 evropskih država (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Crna Gora), realizovanih u poslednje dve godine. U ovoj petoj sezoni za Srbiju na Piranskim danima arhitekture (PDA), po četvrti put uključena je i srpska studentska selekcija.

Najnovije