Dođi arhiva

Lorka, volimo te Lorka

Lorka, volimo te Lorka

Povodom 80 godina od ubistva Federika Garsije Lorke, Merlinka festival u saradnji sa Društvom hispanista organizuje interaktivnu tribinu o njegovom delu i životu, ali i razlozima koji su doveli do streljanja 1936. godine. 
Ovom tribinom organizatori žele da daju omaž njegovom delu, ali i upoznaju njegovo intimno biće u represivnom španskom društvu tridesetih godina. Publika će imati prilike da kroz njegove životne situacije i stihove upozna Lorku, mladog pisca koji stvara prva velika prijateljstva sa Dalijem, Bunjuelom u čuvenom madridskom studentskom domu, mirnog genija koji je očarao Španiu, ali interno vodio borbu protiv prihvatanja svoje seksualnosti, kao i njegove prijatelje iz suberzivne grupe Generacije 27. Govornici će pokušati da osvetle njihovu društvenu angažovanost iz perpektive savremenog aktivizma i predstave položaj pojedinca u društvu danas. 

Tokom događaja, razgovor učesnika tribine pratiće zanimljivi citati, video isečci, audio zapisi njegovih pesama i drugi multimedijalni sadržaj koji će podstaći publiku da se uključi u diskusiju. Skupu će se pridružiti i Lejdi Ujdi, stensil umetnica koja je vratila lik i stihove Garsije Lorke na beogradske ulice.

Događaj će biti organizovan 20. septembra 2016. godine, od 19 časova u Institutu Servantes.


Govore:
Željko Donić, asistent na Filološkom Fakultetu, odsek Iberijske studije
Ana Vučković, književnica, urednica časopisa Refleho
Roman Balvanović, prevodilac
Lejdi Ujdi, street art umetnica
Moderatorka:
Lana Čubrić, Društvo hispanista

Organizuju:
Društvo hispanista, Merlinka festival, Institut Servantes

Najnovije