Dođi arhiva

BARF 2016

BARF 2016

Udruženje rok muzičara Srbije organizovaće 16. decembra od 19:30h, 6. Beogradski autorski rok festival BARF 2016.

Ulaz u salu Amerikana Doma omladine Beograda biće besplatan.

Na šesti BARF ove godine prijavilo se više od 90 bendova i autora, od kojih je 66 ušlo u zvaničnu konkurenciju. Prijavljene pesme su kao i prethodnih godina dosta kvalitetne i žanrovski različite, a to je ujedno, kao i svih prethodnih godina, bio i cilj festivala, da se napravi šira slika domaće rok scene, pogotovo kada su u pitanju mladi i neafirmisani bendovi i autori.

Prva nagrada koju dodeljuje SOKOJ za najbolji autorski bend je 100.000 RSD i direktan plasman u kvalifikacioni ciklus (polufinala) Bunt rok festivala 2017. godine.

Takmičarski deo – finalisti BARF-a 2016.

Pogrešna odluka (Topola)
Pogrešna odluka je instrumentalni rok bend iz Topole, koji postoji od 2007, a u sadašnjoj postavi od 2014. godine. U martu 2015. godine objavljen je prvi demo snimak, „Bez glasa“, od ukupno 13 autorskih pesama, i tada bend počinje sa predstavljanjem široj publici.

Larska (Kragujevac)
Početkom januara 2015. godine Luka Stoisavljević (bas/vokal) i Dušan Lazić (bubnjevi) počinju sa stvaranjem autorske muzike. Naziv benda, proizašao je iz igre slogova reči „SKALAR“ – fizička veličina koja nije određena pravcem i smerom, već samo intenzitetom. Čime se bend vodi i danas, bez pritiska i uslova da njihova muzika bude usko žanrovski određena. Kasnije se bendu pridružije Duško Jovanović (bas). Bendu su se ukazale prilike da nastupa kao predgrupa na raznim koncertnim manifestacijama u Kragujevci i drugim gradovima u Srbiji, sa poznatim domaćim bendovima.

The Bite (Beograd)
Ideja o bendu koji će imati energiju panka, čvrste rock’n’roll rifove, pevljive refrene i osećajnost bluza javila se još pre mnogo godina. Ideja je sazrevala, dok su članovi svirali po drugim bendovima. Svoj prvi demo snimak bend je uradio u novembru 2003. godine, a 2005. godine izdat je album „Here Comes The Beat“. Od 2016. godine, bend radi u novoj postavi, nova pevačica benda je Ljiljana Zdravković, a bubnjar Nebojša Brkić. U junu 2016, izdaju novi singl „Lies“.

UV (Novi Sad)
UV je bend koji je nastao u maju 2016. godine u Novom Sadu. Bend se bavi isključivo autorskim radom i trenutno snima svoj prvi studijski album. Članovi benda su Petar Banjac (bubnjevi, vokal), Filip Grubač (bas gitara) i Igor Sakač (gitara, vokal). Svi su svirali u novosadskom bendu Uvertira i posle raspada benda Igor, Petar i Filip osnivaju novi bend UV i počinju sa radom na novim pesmama.

Infinitiv (Požarevac/Beograd)
Infinitiv je tročlani sastav nastao u Požarevcu krajem 2010. godine koji danas radi i stvara u Beogradu. 2012. godine su izdali svoj prvi EP pod nazivom „Deep inside“. Posle dosta svirki širom Srbije i učešća na festivalima i takmičenjima, bend krajem 2013. objavljuje svoj prvi album „U beskraj“, sa opcijom free download-a preko Nocturne magazine-a. Posle toga, bend započinje koncertnu promociju pesama sa prvog albuma, kao i izradu i promociju pesama koje ce se naći na drugom albumu čije je objavljivanje planirano za kraj 2016. ili tokom 2017. U julu 2016. bend osvaja prvo mesto na Kuršumlijskoj gitarijadi

Viva Vops (Beograd)
„Jednog dana grupa softificiranih ratnika na kometi Spichotrsh iz udaljene galaksije Pivski put pogodila je prelepu planetu zemlju. Vrlo brzo adaptirani na postojeću globalnu situaciju i baš u zemlji Srbiji ničim izazvano upoznaju čari kafane i frekvenciju koju zemljani zovu muzika. Razvijenim telepatskim moćima jako brzo uspostavljaju koheziju stila i života timskih ratnika koji stvaraju uzvišeno biće Voltron. Njegova ključna potreba i duševna hrana je piće koje vi Zemljani zovete Pivo. U duhu kulture praćene veštinom svakog pojedinca grade instituciju koja za divno čudo dobija ime Viva Vops. Svojim uzvišenim tehnologijama počinju i grade stvaranje muzičkog opusa sa radnim nazivom „Hipnotisana ovca“. Vrlo brzo izlaze u etar beogradske scene“!

Revijalni deo

Festival BARF 2016. će otvoriti grupa Trnje, pobednici festivala 2016. godine, na osnovu glasova publike.

U revijalnom delu festivala, posle takmičarskog dela nastupiće bendovi, inače članovi URMUS-a, Bulevar vodenih mozaika i Evolucija.

Fotografija je preuzeta sa sajta Dan u Beogradu.

Najnovije