Dođi arhiva

HFestival, 21. i 22. decembra

HFestival, 21. i 22. decembra

U galeriji Štab, 21. i 22. decembra biće održan HFestival, izgrađen na tradiciji Festivala tolerancije (2014.) i WakEup-a (2015.).

Na ovogodišnjem HFestival-u će zainteresovani moći da se upoznaju sa različitim formama angažovane umetnosti i da diskutuju o njoj.

Na otvaranju festivala, u sredu, 21. decembra od 12.00, biće svečano proglašeni pobednici regionalnog konkursa za savremeni angažovani dramski tekst, koji Hartefakt organizuje već četvrti put.

Žiri u sastavu Biljana Srbljanović, Oliver Frljić i Filip Vujošević prolasili su dramu „Probudi me kada završi“ Mirze Skenderagića iz Sarajeva. Na tribini „Angažovano pisanje u 21. veku“ koju će voditi Biljana Srbljanović učestvovaće mladi autori koji su proglašeni za najbolje u regionu.

Prvo veče festivala inpirisan turnejom „48 sati budnosti“, Srđan Ćešić će izložiti i svoju multimedijalnu instalaciju „Korisnik nije dostupan“, gde će ponovo skrenuti pažnju na izbegličku krizu koja i dalje traje i na ljude kojima je naša empatija i humanost preko potrebna. Uz to, video rad „WakEUp retro: godinu dana“ prikazaće najznačajnije trenutke putovanja performansa „48 sati budnosti“ kroz četiri evropska grada – Berlin, Pariz, Sarajevo i Beograd.

Drugog dana festivala publika će imati priliku da se upozna sa pobedničkom dramom „Probudi me kada završi“, čije će scensko čitanje biti u Štabu od 19.00, u izvođenju Jelene Graovac, Irene Popović Dragović, Miloša Timotijevića i Milana Marića, biće prilika beogradskoj publici da se upozna sa radom mladog autora iz Sarajeva, koji predstavlja osveženje za pozorišnu scenu.

Festival će se završiti kratkim koncertom Irene Popović Dragović, kompozitorke čija je autorska muzika obeležila brojne predstave u regionu, pa tako i produkcije Hartefakta – „Hinkeman“, „Verter: ili imaš nade ili nade nemaš“, „Šta je ona kriva, ona ništa nije kriva“ i na kraju, „Ostatke“.

Ulazi na sve pograme su besplatni.

Fotografija je preuzeta sa sajta Dan u Beogradu.

Najnovije