Dođi arhiva

Novogodišnji koncerti Beogradske filharmonije

Novogodišnji koncerti Beogradske filharmonije

Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u četvrtak 29. i petak 30. decembraod 20 časova, biće održani tradicionalni novogodišnji koncerti Beogradske filharmonije.

Program je obe večeri identičan:
L. Bernštajn: “Divertimento” za orkestar
Dž. Geršvin: “Koncert in Ef” za klavir i orkestar
Dž. Geršvin: “Ja imam ritam” za klavir i orkestar
D. Šostakovič: “Džez svita” br. 2

Solista na klaviru je mladi kineski umetnik A Bu, a orkestrom Beogradske filharmonije diriguje Fabris Bolon.

Novogodišnji koncert Beogradske filharmonije i ove godine je drugačiji u odnosu na prethodne. Nakon disko filharmonije, roka 60-ih i 70-ih, preko filharmonijskog cirkusa, umetnici se ove godine vraćaju tradicionalnoj formi koncerta, ali u stilu i atmosferi Amerike u prvoj polovini 20. veka, kada su kulturnom scenom vladali džez i brodvejski mjuzikli.

Posetioci imaju priliku da čuju klasična dela tog doba koja su, zahvalјujući svojoj atraktivnosti i kvalitetu, vremenom postala deo pop kulture i tako se našla na reklamama, u filmovima, TV emisijama i drugim izvorima komunikacije savremenog doba. Program ovog koncerta vraća u neka, možda lepša i bezbrižnija vremena, i donosi romantično praznično raspoloženje kakvo se danas može videti u starim filmovima.

Ulaznice po ceni od 600, 800 i 1000 dinara mogu se kupiti na biletarnici Beogradske filharmonije, kao i onlajn.

A Bu ima 17 godina i student je klavira i džeza na Džulijard školi za muziku u Nјujorku. Klavir je počeo da uči kod prof. Žanga Šigua, kinesko-američkog profesora, i to sa četiri godine. Laureat je nekoliko klavirskih takmičenja. Od 2009. pohađao je Nižu, a zatim i Srednju muzičku školu u sklopu Centralnog muzičkog konzervatorijuma u Pekingu.

Pored specijalizovane i sistematske nastave klasičnog klavira, A Bu je učio džez, latino muziku i muzičku teoriju od džez muzičara Konga Hongveija (Zlatni Buda) sa Centralnog muzičkog konzervatorijuma. Nakon toga, počeo je da proučava tehniku snimanja, kao i muziku za gitaru, bas, perkusije i saksofon, stekavši šire muzičko znanje, koje je uz to obogatio i pohađanjem brojnih letnjih kampova u SAD-u. Godine 2011, počeo je da svira na nastupima i da stiče dragoceno iskustvo vežbajući sa džez muzičarima različitih stilova. Zajedno sa bubnjarem Šaom Hahaom i basistom Maijem Kaijem, iste godine je osnovao svoj prvi bend – A Bu Džez Trio.

Nakon uspešnog učešća na Festivalu džez muzike 9 Gates u Pekingu 2012. godine, A Bu je dobio sponzorstvo od Muzičke fondacije Edifier, a na poziv je nastupio na predstavlјanju SennheiserMomentum slušalica zajedno sa proslavlјenim Rolf Beker Big Bendom. Krajem 2012. godine u Pekingu je završen prvi studijski album A Bu Džez Trija, na kome su Zlatni Buda i Mark Vensan, predsednik Sennheisera za Kinu, bili supervizori produkcije, dok je za snimanje bio odgovoran dobitnik nagrade Gremi, Jakob Hendl.

Fabris Bolon je u međunarodnim muzičkim krugovima jednako slavan na polјu opere i u domenu simfonijske muzike. Nјegov široki repertoar čine manje poznata dela iz 19. veka (posebno francuska), kao i premijere savremenih kompozicija. Rođen 1965. godine, Bolon je nakon studija dirigovanja na salcburškom Mocarteumu u klasi Nikolasa Arnonkura i Mihaela Gilena debitovao na Festivalu u Salcburgu dirigujući operu Satirikon Bruna Maderne.

U periodu od 1994. do 1998. godine, Fabris Bolon je bio glavni dirigent Flamanskog simfonijskog orkestra. Zatim je postao zamenik muzičkog direktora Opere u Kemnicu. Gostovao je u operskim kućama u Tel Avivu, Krakovu, Lucernu, Amsterdamu i Nemačkoj državnoj operi u Berlinu…

Fabris Bolon je muzički direktor Teatra Frajburg, a nedavno je komponovao delo za gramofon i orkestar, koji je premijerno izveo Orkestar Srednjenemačkog radija iz Lajpciga.

Godine 2013, dobio je angažman u Nacionalnoj operi Stravinski u Moskvi da diriguje prvu postavku Tanhojzera nakon što Vagner nije izvođen 90 godina. Fabris se svake godine vraća i nastupa u ovoj operskoj kući. Ove godine (2016), Bolon nastupa na renomiranom Međunarodnom festivalu Bartok u mađarskom gradu Miškolcu.

Fotografija je preuzeta sa sajta Dan u Beogradu.

Najnovije