Dođi arhiva

Izložba "Ambijent" Ivane Martić

Izložba "Ambijent" Ivane Martić

Otvorena je izložba slika i umetničkog nakita „Ambijenti“ koju možete posetiti do 27. januara 2017. godine u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Autorka izložbe je naša mlada umetnica Ivana Martić koja kroz postavku manjih i srednjih formata ulja na platnu i umetničkog nakita spaja umetnost kao odraz čistog estetskog opisa prostora i likovno poimanje primenjene dekorativnosti. Funkcija oblika u službi forme i njihova univerzalna vrednost predstavljeni su na slikama, kao i kroz organski inspirisana odnosno geometrijska tela drvenog nakita, koja međusobno čine jedinstvene sadržaje i celine.

Sadržaj malih i srednjih formata ovog ciklusa u tehnici ulje na platnu inspirisan je prikazima enterijera, tematski oblikovanih prostornih celina prošaranih detaljima koji tim ambijentima daju život, karakter i emocije. Jezik boja i formu odlikuju naglašena ženstvenost, vedrina i elegancija odnosa unutar slike, i određuju je kao umetnički predmet koji se dopunjuje sa savremenim prostornim linijama.

Ivana Martić: „Istraživanje likovnih elemenata i materijala čiji je krajnji cilj ostvarenje lepog u harmoniji i kontrastima, zapravo je beskrajna fascinacija time da složenost u likovnim radovima i u primenjenoj umetnosti počiva na samo nekoliko osnovnih oblika i boja, kao i u činjenici da je broj raznolikih spojeva tih oblika beskonačan”

„Oblici pretvoreni u emociju rađaju slike Ivane Martić. I to nije eksplozija boje, već kontrolisana emocija, ona što budi uzvišeni osećaj lepog. Onog lepog koji čoveka čini boljim, srećnijim i smislenijim”, navodi Emina Ćirić istoričar umetnosti u tekstu kataloga.

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije