Dođi arhiva

Tri otadžbine Sergeja Paradžanova - Ciklus predavanja na Kolarcu

Tri otadžbine Sergeja Paradžanova - Ciklus predavanja na Kolarcu

Na Kolarcu u ponedeljak,  6. februara počinje ciklus predavanja pod nazivom "Tri otadžbine Sergeja Paradžanova", u okviru kojeg ćeš imati prilike da čuješ o stvaralaštvu sovjetskog reditelja Sergeja Paradžanova

Sergej Paradžanov, filmski reditelj i likovni umetnik jermenskog porekla, proslavio se filmovima koji su u inostranstvu hvaljeni, a u Sovjetskom Savezu zabranjivani. Uzor u njegovim filmovima pronašli su slavni reditelji Felini, Godar i Tarkovski, a neki tvrde da je sfera Paradžanovljevog uticaja zahvatila čak i Madonu.  

Paradžanov je živeo i radio u Gruziji, Jermeniji, Ukrajini i Rusiji, a kvalitet njegovih filmova omogućio mu je da se probije do one strane Gvozdene zavese. Ako ti radoznalost golica pomisao na ove delove sveta, evo prilike da kroz razgovore o art-filmu više saznaš o njima.

Predavač je Ana Jakovljević Radunović, profesorka Filološkog fakulteta, poznata po fantastično interesantnim predavanjima, na koja neretko svraćaju i studenti drugih fakulteta, te smo sigurni da se nećeš zažaliti ako odeš da slušaš.

Raspored predavanja je sledeći: 

6. februar u 19.30 č.
Osvajači i zarobljenici Krima. Puškin i Paradžanov

13. febaruar u 19.30 č. 
Duša Kijeva u scenariju 'Kijevske freske' Sergeja Paradžanova

20. februar u 19.30 č.
Tbilisi u scenariju 'Ispovest' Sergeja Paradžanova
 
Vidimo se na Kolarcu! 

Najnovije