Dođi arhiva

Mikser: Vikend izraelske kulture

Mikser: Vikend izraelske kulture

Festival “From Israel with Love” predstavlja od petka 10. do nedelje 12. februara u prostoru Mikser House neka od najznačajnijih imena izraelske kulturne scene i druge zanimljivosti koje Beogradu stižu iz Izraela, s ljubavlju.

Manifestacija se održava drugu godinu zaredom. Publika će moći da uživa u modernoj igri, koncertu poznatog telavivskog gruv benda, studentskim filmovima, izložbi o bauhaus arhitekturi, radionicama za izradu nakita i izraelskim kulinarskim specijalitetima. Ambasada Izraela festivalom obeležava 25. godišnjicu obnavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Izraela.

Program

Petak, 10. februar, 21 čas

Festival otvara „Plesni teatar Josija Berga i Odeda Grafa“, koji su od ranije poznati beogradskoj publici, a koji će izvesti svoje najnovije ostvarenje „Dođi, skači sa mnom“. Reč je o smeloj, provokativnoj i duhovitoj predstavi koja ispituje značaj umetničkog stvaralaštva u okviru izraelske političke realnosti. Delo pomera granice, kako literarno tako i vizuelno. Igrači se u okviru fantastične avanture kreću među istorijskim likovima, pokušavajući da razumeju budućnost i sopstvenu definiciju „svetosti“.

Subota, 11. februar, 21 čas

Lucille Crew je međunarodni gruv bend iz Tel Aviva čija muzika kombinuje hip-hop, fank i soul elemente. Pošto su članovi benda rođeni u Izraelu, njihovi nastupi su uvek začinjeni i mediteranskim zvucima. Grupu predvode MC Rebel Sun iz Baltimora i producent Izzy (Isgav Dotan), a za osobenost stila zaslužna je i Gal de Paz, pevačica neodoljivog glasa.

Bend je nazvan po supruzi Luisa Armstronga. Svoj debitantski album „Lucille“ objavio je 2014, nakon čega je usledila evropska turneja uz sjajne kritike. Od samog osnivanja, bend snima i nastupa na festivalima širom sveta, kao što su Fusion (Nemačka), Liverpool Sound City (Velika Britanija), Usadba Jazz Festival (Rusija), Le Chien a Plumes (Francuska) i drugi. Takođe, nastupali su mnogo puta na vodećim festivalima u Izraelu (Boom Box, InDnegev, Ha’Tamar Festival).

Subota 11. februar i nedelja 12. februar

Radionice za izradu nakita od šarenih krpica Liat Kires

Talentovana izraelska umetnica Liat Kires izrađuje vesele komade nakita od šarenih materijala. Ona će tokom vikenda u Mikseru prikazati svoju veštinu izrade ovih unikatnih predmeta, a posetioci će moći i sami da se oprobaju i pomognu Liat da napravi neku ogrlicu ili ukrasni predmet. U okviru posebne kreativne radionice za mame i ćerke (oba dana od 12 do 14 časova), Liat će preneti neke od tajni svoje veštine. Njen nakit će moći i da se kupi tokom trajanja festivala. Zbog ograničenog broja mesta prijave za radionicu sa imenom i prezimenom potrebno je poslati u inbox FB stranice Mikser House-a.

Nedelja, 12. februar, 19 – 21 čas

Kratki studentski filmovi o migrantima

U svetu koji svakim danom sve više postaje globalno selo i dok se ekonomski jaz između zemalja prvog i trećeg sveta povećava, migracije postaju glavno obeležje 21. veka. Izrael je stvoren kao zemlja imigranata i u njegovoj kinematografiji i književnosti su migracije jedan od sveprisutnih motiva. Studija o migrantima, Međunarodnog studentskog filmskog festivala iz Tel Aviva, koju čine četiri kratkometražna filma, prati sudbine ljudi koji daleko od svojih domovina tragaju za identitetom i boljim životom.

“Program za bolji život” (2016, Program for a better life)
Eli Taran već dvadeset godina vodi kampanju slanja mladih Jevreja iz dijaspore na studijski program u Izrael, ubeđujući na stotine roditelja svake godine da pošalju svoju decu daleko od kuće. Rediteljka Elija Natalija Ejzerikova, koja će biti gošća Beograda povodom ove premijere, pridružuje mu se na tom putovanju u želji da razume sopstvene roditelje koji su je sa 15 godina samu poslali u Izrael, želeći svojoj ćerci bolji život.

“Isakov najbolji Božić ikada” (2016, Isak’s best Christmas ever)
Dve godine po dolasku u Izrael, Isak i dalje ne oseća da tu pripada. Želeći da se oseća više kao kod kuće, on planira božićnu žurku snova kako bi ponovo osetio toplinu Padove, svog rodnog grada u Italiji.

„Džoni“ (2016, Johnny)
Džoni već šest godina živi u Izraelu, ali je njegovo srce i dalje u Eritreji. Vraća se svojoj kulturi kroz rad u obdaništu koje je osnovao, kao i kroz organizovanje političkih sastanaka za izbeglice, vođen jedinom željom, a to je da se u domovinu vrati kao slobodan čovek.

„Najdalje što sam mogao“ (2016, The farthest I could find)
Nakon osam meseci provedenih u izbegličkom kampu u Mađarskoj, Maan, 25-godišnji Sirijac dobija azil i mora da napusti kamp. Odlučuje da ode u Finsku, sanjajući o novom životu. Film prikazuje Maanove poslednje dane u Budimpešti, dok čeka let za Helsinki.

Tokom trajanja festivala

Izložba Bauhaus centra iz Tel Aviva

Tel Aviv je poznat i kao Beli grad, jer je prestonica bauhaus arhitekture. Ovaj moderan, mediteranski grad čuva više od 4.000 građevina u ovom svedenom stilu, jasnih linija, koje su tridesetih godina 20. veka izgradile nemačke arhitekte jevrejskog porekla. Ovih belih bauhaus bisera arhitekture je u Tel Avivu više nego u svim gradovima sveta zajedno, i veliki broj njih je 2003. godine uvršten na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Bauhaus centar iz Tel Aviva će na svojoj putujućoj izložbi predstaviti beogradskoj publici neke od najreprezentativnijih građevina, tog neodoljivog, minimalističkog stila. Izložba je otvorena za sve posetioce tokom trajanja festivala.

Izraelski specijaliteti kuvara Rema Herca

Tokom vikenda 11. i 12. februara od 12 do 19 časova sladokusci će moći da uživaju u specijalitetima izraelske kuhinje, koje će tokom festivala spremati Rem Herc, poznati izraelski kuvar i vlasnik beogradskog restorana “Smokvica”.

Fotografija je preuzeta sa sajta Dan u Beogradu.

Najnovije