Dođi arhiva

DOB: Swans dolazi posle 30 godina

DOB: Swans dolazi posle 30 godina

subotu 25. marta u sali Amerikana Doma omladine, posle 30 godina u Beogradu, i poslednji put u aktuelnom sastavu, nastupa čuveni američki avangardni bend Swans.

Legende svetske scene i, u oblasti eksperimentalnog roka, verovatno najznačajnija i najuticajnija grupa na planeti, Swans serijom nastupa u Evropi promoviše remasterizovano izdanje svog devetog studijskog albuma “The Great Annihilator”, koji će se u prodaji naći 28. aprila kao dupli vinil i dupli CD.

Gošća na koncertu biće Little Annie, talentovana i svestrana njujorška kantautorka, dugogodišnja saradnica Swans-a.

Michael Gira (Majkl Džirâ), frontmen grupe, tekstopisac i kompozitor  je muzički alhemičar: od nadljudske buke stvara melodiju; od teskobne tame čoveka koji sja. Već 35 godina, neumorno.

Iz albuma u album Swans su pomerali granice muzike i praktično stvarali čitave nove žanrove. Svaki naredni korak bio je neočekivano otkrivena terra incognita, a onda, iznenada, samo godinu dana posle izdavanja klasika „Soundtracks For The Blind“  – 1997. godine, „Swans Are Dead“!

„Pauza“ na kojoj je projekat Swans bio do 2010. godine može se tako nazvati samo uslovno. Pauza bi značila zastajanje, a tvorac ne voli da stoji i nije dangubio. Kroz solo projekte, kroz Angels Of Light i rad sa bendovima na svojoj etiketi Young God Records, manično kreativni Gira je nastavio da osvetljava nepoznato, uznevši tradiciju Dilanovskog njujorškog folka u drugu dimenziju.

Svi ovi molekuli itekako su ugrađeni u savremenu Swans inkarnaciju, što je bilo potpuno jasno na povratničkom albumu „My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky“ (2010), iako će se ubrzo potom novi Swans, katalizovani dugom i intenzivnom povratničkom turnejom, preobraziti u nešto sasvim drugačije.

Zvuk kanališu na bini: Gira, drugi veteran Swans-a gitarista Norman Westberg, Chris Pravdica basista i najčešći Girin muzički „sparing partner“, Christoph Hahn, gitara i lap-stil gitara i Phil Puelo bubnjevi.

Poslednja tri albuma – već legendarni „The Seer“ (2012), „To Be Kind“ (2014) i finalno poglavlje – „The Glowing Man“ (2016), svi su su se začinjali i rasli uživo na koncertima tokom poslednjih 6 godina. Zato su albumi trostruki, a pesme dugačke po petnaest, dvadeset minuta. Možda bi bilo bolje nazvati ih komadima.

Gira kaže da ne voli da ograničava muziku na format pesme. Uživo, one predstavljaju samo okvirne smernice – pri svakom nastupu razvijaju se u potpuno unikatnu izvedbu. „Puštam muziku da ide gde želi da ide, a kada osetim da je došla do kraja, prestajem“. Razumeti i tumačiti fenomen Swans-a i Girinog dela praktično je nemoguće bez uvida u evoluciju uživo.

U avgustu 2016. godine na sajtu YGR pojavilo se zvanično saopštenje – let Swans-a u ovoj formaciji bliži se kraju…

Koncert počinje u 21 čas.

Ulaznice se mogu kupiti u poslovnicama Eventim prodajne mreže po ceni od 2800 dinara do 24. marta. Na dan koncerta cena karte će biti 3200 dinara.

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije