Dođi arhiva

Blazin’ Quartet promoviše novi album u Mikseru

Blazin’ Quartet promoviše novi album u Mikseru

Džez sastav „Blazin’ Quartet” je najavio promociju novog albuma pod nazivom „La mer, la pierre, la terre, l’oiseau” (More, kamen, zemlja, ptica) za 7. april od 21 čas u Mikser House-u.

Nakon nastupa u Parizu, Amsterdamu i Roterdamu Blazin’ Quartet će se naći na beogradskoj sceni. Možda je najbolji opis ovog sastava dao  kolumnista magazina „Rolling Stone” koji je muziku Blazin’ Quartet-a opisao kao dosetljive postmoderne ludorije.

Blazin’ Quartet je stvorio autentičnu mešavinu balkanskog melosa, modernog džeza i elektronske muzike. Kvartet čine Sarajlija i Parižanin Srđan Ivanović (bubnjevi), Kristof Panzani iz Francuske (saksofon, klarinet), Grk Andreas Polizogopulos (truba) i Bugarin Mihail Ivanov (kontrabas), koji stvaraju na relaciji Pariz-Beograd-Amsterdam. Kao gost na ovom albumu pojavljuje se i poznati italijanski gitarista Federiko Kasagrande.

„Možda bi završetak nekog vica bio drugačiji, ali kad spojite Grka, Bugarina, Francuza i Bosanca dobijate džez kvartet, koji voli da eksperimentiše sa zvucima i da kreira svoj muzički svet. Još specifičnije, svet balkanskog džeza”, objašnjava Srđan Ivanović, frontmen sastava Blazin’ Quartet. On dodaje da je lepota muzičkog jezika u tome što lako komuniciraju sa publikom sa različitih prostora: „Krčeći put do prepoznatljivosti svirali smo na različitim festivalima po Evropi, ali smo shvatili da u Parizu isto razumeju balkanski folklor kao i u Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu.”

Blazin’ Quartet je 2008. pobedio na najvećem džez takmičenju u Holandiji „Dutch Jazz Competition” a iste godine je dobio priznanje „Holland Casino Jazz&Pop Award”. O njemu su izveštavali brojni svetski mediji među kojima je i prestižni američki magazin „Downbeat”.

„Beograd se poslednjih godina učvrstio kao prestonica džeza o čemu svedoče široka ponuda za ljubitelje ove vrste muzike, kao i veliki broj posetilaca na festivalima, koncertima i svirkama. Nekada smo i mi bili deo te koncertne publike, a kako smo u ovaj album utisnuli mnoge delove naših života, tako su se na njemu našli i snažan duh Balkana i zaleđe beogradskih muzičara”, ističe Srđan Ivanović, bubnjar Blazin’ Quartet-a.

Do sada je Blazin’ Quartet objavio dva studijska albuma „Finding a Way” i „Jalkan Bazz”, dok će se novi album „La mer, la pierre, la terre, l’oiseau” uskoro naći u prodaji.

Blazin’ Quartet će početkom aprila krenuti na mini-turneju po Srbiji. Njihoc nastup u Kulturnom centru Pančeva zakazan je za 3. april. Dan kasnije kvartet će se naći pred novosadskom  publikom u multimedijalnom prostoru „Firchie Think Tank Studio”, a 5. aprila nastupiće u subotičkom „Klein House-u”. Kragujevačka publika će imati priliku da ih čuje 6. aprila u SKC-u.

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije