Dođi arhiva

Beogradska filharmonija, „za avanturiste“

Beogradska filharmonija, „za avanturiste“

petak 7. aprila od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine Beogradska filharmonija održaće još jedan koncert u seriji nastupa pod simboličnim nazivom „Za avanturiste“, četvrti u sezoni.

Dirigentsku upravu će preuzeti maestro Eiđi Oue, dobro poznat ljubiteljima muzike u Beogradu. Solista na violini je Mirjana Nešković, zamenik koncertmajstora, članica Beogradske filharmonije od 2002. godine.

Program 

R. Vagner: Tanhojzer, uvertira

P. Stojanović: Koncert za violinu i orkestar br. 2

M. Musorgski: Slike s izložbe (ar. M. Ravel)

Maestro Eiđi Oue, dirigent, u prethodne dve sezone nekoliko puta je nastupio sa Beogradskom filharmonijom.

Eiđi Oue rođen je u Japanu, a časove klavira je počeo da uzima kada je imao četiri godine. Sa 15 godina je upisao Muzičku školu Toho Gakuen, instrumentalni smer, a iste godine je krenuo na studije dirigovanja u klasi Hidea Saita, učitelja Seiđija Ozave. Ozava ga je 1978. godine pozvao da se usavršava u Muzičkom centru Tenglvud, gde je upoznao Lenarda Bernštajna, koji je postao njegov mentor i kolega.

Eiđi Oue je počasni dirigent Filharmonije iz Osake, gde je radio kao muzički direktor od 2003-2011. godine, kao i počasni dirigent Filharmonije Severnonemačke radiotelevizije iz Hanovera, nakon jedanaest godina na mestu šefa-dirigenta (1998–2009). Takođe, bio je na pozicijama muzičkog direktora Orkestra Minesote (1995–2002) i Simfonijskog orkestra Barselone i Nacionalnog orkestra Katalonije (2006–2010). Pored ovih angažmana, radio je kao muzički direktor Muzičkog festivala Grand Teton u Vajomingu od 1997-2003. godine. Osim rada na ovom festivalu, njegovi letnji angažmani u SAD obuhvataju i učešća na muzičkim festivalima Ravinija, Tenglvud, Grand Park, Vulf Trap, Raund Top i Midland. Eiđi Oue je nastupao kao gostujući dirigent širom SAD-a i Evrope.

Mirjana Nešković o svom nastupu i karijeri kaže sledeće:

Posebno sam ponosna na svoja dva solo nastupa sa Beogradskom filharmonijom, jer je ipak najveća čast i privilegija svirati pred svojim kolegama. Na činjenicu da sam postala violinistkinja zahvaljujući profesorki Rankici Oršolić koja je u mene, kroz naših jedanaest zajedničkih godina školovanja, usadila ljubav prema ovom poslu i svest da, kroz napredovanje i sazrevanje, treba pre svega postati i ostati čovek.

Ja sam osoba uvek spremna da ostavi srce na sceni, uvek nasmejana jer je osmeh jedini i pravi lek i čvrsto ubeđena da je pokazati dobro kućno vaspitanje nešto što košta tako malo, a vredi beskrajno mnogo. 

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije