Dođi arhiva

GOZBA: Dani savremenog danskog filma

GOZBA: Dani savremenog danskog filma

Dani savremenog danskog filma biće održani od 20. do 24. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograd. Ovaj festival održava se u čast stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Danske i Srbije, a organizatori su Ambasada Kraljevine Danske u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Danskim filmskim institutom.

Na Danima savremenog danskog filma biće prikazano devet filmova koji odražavaju svu raznovrsnost i kvalitet jedne od vodećih kinematografija u svetu. U selekciji su zastupljeni novi filmovi velikana evropskog filma, poput dvostrukog dobitnika Zlatne palme Bilea Augusta i Oskarovke Suzane Bier, ali i nova autorska imena koja upravo suvereno stupaju na scenu.

Simbolični slogan manifestacije ‚‚Gozba“ odnosi se na gozbu koju ovi filmovi predstavljaju za filmske sladokusce. Takođe, to je i kopča koji povezuje gotovo sva ostvarenja u selekciji. ‚‚Gozb“ podrazumeva i porodično okupljanje, a upravo to i jeste tematska nit koja objedinjuje sve ove filmove: dubinsko istraživanje kompleksnosti porodičnih odnosa, dodatno zakomplikovanih novim izazovima koje savremeno društvo nosi. Tako će se porodice suočavati sa dobrovoljnom eutanazijom, naručenom mladom sa Filipina, ljubavnim trouglom u staračkom domu, zamenjenim bebama, potragom za idealnom ljubavlju koja sama sebi postaje svrha, ljubavnom vezom od koje zavisi budućnost najvećeg evropskog cirkusa…

Izbor kratkih filmova koji će biti prikazani u Filmskoj galeriji DKC-a upotpuniće ovu manifestaciju.

Dane savremenog danskog filma će otvoriti Danica Ćurčić, jedna od vodećih zvezda savremenog danskog glumišta. Ovom prilikom će se Danica vrati u rodni Beograd i predstavi dva filma u selekciji: ‚‚Tiho srce“ Bilea Augusta za koji je dobila godišnje nagrade i danske kritike i Danske filmske akademije, kao i ansambl film ‚‚Da skratimo priču“. Ova internacionalna glumica proglašena je i za evropsku glumačku Zvezdu u usponu na Berlinskom festivalu.

Ulaznice možete nabaviti na biletarnici Dvorane Kulturnog centra po ceni od 250 RSD.

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.

Najnovije