Dođi

Filmske tribine: Da li postoji obećana zemlja?

Filmske tribine: Da li postoji obećana zemlja?

Dom omladine Beograda u ovoj godini pokreće važan ciklus filmskih tribina pod nazivom 12 gnevnih filmova.

Ciklus od osam tribina prvenstveno će se usredsrediti na najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentnom vremenu, punom buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga i samih autora. Ova tribina biće sa jedne strane hronologija aktuelnih domaćih filmskih dešavanja, istovremeno sa druge strane biće i svedočanstvo o jednom vremenu, sagledavano kroz vizuru samih filmskih stvaralaca.

Za 14. februar ja zakazana prva tribina u okviru ovog ciklusa sa posebnom temom Migracije u savremenom srpskom filmu. Učesnici će biti reditelj Mladen Đorđević (njegov dokumentarni film Sumrak u bečkom haustoru ima svetsku premijeru na predstojećem FEST-u), glumica Marta Bjelica (koja tumači glavnu ulogu u filmu Mamomga, a koji će premijerno pred domaćom publikom biti prikazan u okviru programa 48. FEST-a), scenaristkinja Staša Bajac (film Asimetrija na čijem je scenariju sarađivala je upravo ušao u bioskopsku distribuciju, a pre toga je imao uspešan i šarenolik festivalski život) i srpska rediteljka Sanja Živković koja već godinama živi i radi u Kanadi (njen debi Easy Land će srpska publika takođe imati prilike da po prvi put da vidi na ovogodišnjem FEST-u). Svaki od ovih filmova se bavi migracijama, svaki ovaj fenomen sagledava iz svog ugla, pa će sa gostima biti reči o razlozima zbog kojih, po njima, ljudi napuštaju Srbiju, kao i o onome šta ih čeka kada stignu tamo gde su se zaputili. Da li negde postoji obećana zemlja ili se za nju moramo boriti tu gde smo? Moguće odgovore na ova i brojna druga srodna pitanja ponudiće prva tribina iz ciklusa 12 gnevnih filmova u Domu omladine Beograda.

Tribinu vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma, a njihovi gosti biće neki od najaktuelnijih filmskih stvaralaca koji će predstaviti svoja najnovija ostvarenja i mapirati goruće društvene probleme, u okviru duha vremena u kome živimo, kao i unutar zasebnih tema i fenomena koje će ove tribine nastojati da analiziraju i rastumače.

Tekst i fotografija preuzeti su odavde.

Najnovije