Dođi arhiva

Inke i andski pogled na svet

Inke i andski pogled na svet

Predavanje o neverovatnoj civilizaciji Inka i njihovom jedinstvenom tumačenju sveta biće održano u Svečanoj sali Instituta Servantes u Beogradu u utorak, 25. februara, sa početkom u 19 časova.

Pre dolaska Španaca i katoličke evangelizacije, Inke su imale sopstveno poimanje sveta i religiozna uverenja. Na ovom predavanju biće reči o osnovnim aspektima andskog pogleda na svet, kao i o svakodnevnom životu za vreme imperije Inka.

Ova imperija nastala je u 14. veku, da bi se već tokom sledećeg veka proširila duž andskog planinskog venca, postavši najveće carstvo pretkolumbovske Amerike. Na svom vrhuncu važilo je za jedno od najvećih carstava na svetu, obuhvatajući današnje teritorije Perua, Ekvadora, Bolivije, Argentine i Čilea.

Predavanje Inke i andski pogled na svet održaće Eliot Gaviria Valverde, peruanski advokat i diplomata, ministar savetnik u ambasadama Perua u Italiji, Srbiji, Rumuniji i Gani, kao i u Generalnom konzulatu Perua u Minhenu. U Ambasadi Perua u Beogradu, Gaviria Valverde radio je od 1999. do 2003. godine. Magistrirao je i doktorirao međunarodno pravo, više godina je radio kao univerzitetski profesor, a autor je i brojnih novinskih članaka objavljenih u peruanskoj štampi.

Ulaz u Svečanu salu Instituta Servantes slobodan je dok se ne popune mesta. Predavanje će biti održano na španskom jeziku uz obezbeđen simultani prevod.

Najnovije