Dođi arhiva

Regionalno takmičenje učeničkih kompanija

Regionalno takmičenje učeničkih kompanija

U sredu, 11. marta 2020. godine, u tržnom centru Big Fashion (Višnjička 84) biće održano Regionalno takmičenje učeničkih kompanija iz beogradskih srednjih škola koji će ponuditi svoje proizvode i usluge široj javnosti, dok će članovi žirija ocenjivati njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su zaposleni u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe Dostignuća mladih i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta Decenija preduzetništva koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Na takmičenju će učenici imati priliku da javnosti pokažu koje proizvode i usluge su razvijali tokom godine, ali i da odmere snage sa svojim vršnjacima, a najbolje četiri kompanije učestvovaće na nacionalnom finalu u maju u Beogradu, zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (jugozapadna, jugoistočna i centralna Srbija, i Vojvodina).

Najbolja učenička kompanija na nacionalnom nivou predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija, koje će biti održano u julu ove godine u Portugalu.

Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanija TeleGroup i ManpowerGroup, kao i tržnog centra Big Fashion.

Program zvanično počinje u 10 časova i 30 minuta.

Najnovije