Dođi arhiva

Moja draga karantina

Moja draga karantina

Moja draga karantina (My Darling Quarantine, MDQSFF) je onlajn festival kratkog filma koji se u potpunosti odvija na internetu.

Cilj ovog festivala koji su osmislili selektori festivala iz Kana, Berlina, Venecije, Lokarna, Talina i drugih gradova, jeste da se prikupi novac za Lekare bez granica i nezavisne institucije i radnike u kulturi kojima je u doba korona virusa neophodna finansijska pomoć.

U svetlu trenutne situacije sa virusom COVID-19, mnogi festivali i filmski događaji širom sveta su odloženi ili otkazani. Među njima su i značajni festivali kratkog filma kao što su Go Short u Najmegenu, Festival kratkog filma u Glazgovu, Festival Short Waves u Poznanju, kanadski Festival Regard, kao i CPH:DOX u Kopenhagenu, SXSW u Teksasu, Trajbeka u Njujorku, Visions du Reel u Nionu i domaći Martovski festival.

Kao odgovor na ove događaje, novi festival kratkog filma pod nazivom My Darling Quarantine počeo je 16. marta na platformi Talking Shorts.

Inicijator festivala je Enriko Vanuči, savetnik Venecijanskog međunarodnog filmskog festivala za kratki film i selektor Torino Short Film Marketa, koji je trenutno u karantinu u Italiji.

Dok sam sedeo u prisilnoj izolaciji kod kuće i pratio razvoj događaja, došao sam na ideju da započnem onlajn festival kratkog filma o trenutnoj situaciji, kako bismo prikupili novac za zdravstvene radnike koji se bore protiv virusa. Festival kratkog filma Moja draga karantina predstavlja naš pokušaj da nastavimo da radimo ono što volimo – da biramo i prikazujemo publici sjajne kratke filmove – istovremeno prikupljajući sredstva za nekoliko udruženja kojima je već, ili će uskoro biti, potrebno više novaca da bi funkcionisala i spasila još ljudskih života. Takođe, želimo da prikupimo novac da bismo pomogli kulturnim organizacijama koje su pogođene ovom situacijom ističe Vanuči.

Onlajn festival Moja draga karantina je okupio profesionalce iz sveta kratkog filma koji biraju filmove na temu distopije. Programeri pogođenih festivala, kao što je Short Waves u Poljskoj, takođe su uključeni u ovu inicijativu.

Svake sedmice od ponedeljka do nedelje, festival će predstaviti program sedam kratkih filmova za koje publika može da glasa

Tekst i fotografija preuzeti su odavde.

Najnovije