Dođi arhiva

Španske priče na kratkom i dugom metru

Španske priče na kratkom i dugom metru

Novi onlajn filmski ciklus Instituta Servantes Od kratkometražnog do dugometražnog (i obrnuto) predstaviće četiri zanimljive ličnosti savremene španske kinematografije!

Od 6. do 30. aprila na Vimeo kanalu instituta biće besplatno prikazano čak osam ostvarenja u saradnji sa Filmskim festivalom u Alkali de Enares, ALSINE.

Svake sedmice biće predstavljen po jedan filmski umetnik i to kroz jedno kratkometražno i jedno dugometražno ostvarenje. Ciklus objedinjuje rad reditelja Huanha Himenesa i Aleksa Montoje, rediteljke Belen Masijas i producentkinje Marije del Puj Alvarado, četvoro umetnika koji su svoja dela predstavljali na  ovom festivalu i koji su u svojoj karijeri poznati po kratkometražnim, ali su se izrazili i kroz dugometražne filmove. 

Svi filmovi biće premijerno prikazivani u 20 časova, a potom će tokom narednih 48 sati biti dostupni za besplatno gledanje na Vimeo kanalu Instituta Servantes. Projekcije su na španskom jeziku, sa prevodom na engleski.

Karijera Aleksa Montoje obuhvata veliki broj kratkometražnih filmova koji su doživeli neverovatan uspeh, bez sumnje i zbog inspirativnih scenarija i impresivne naracije. Film Lukas, koji otvara ciklus 6. aprila predstavlja pravu potvrdu toga. Glavni junak je srednjoškolac koji po svaku cenu želi da impresionira jednu devojku, a njegova velika ideja jeste da kupi motor. Odlučuje da bude model fotografu kog je upoznao u teretani. Međutim, stvari nisu uvek tako lepe kako nam se čine na početku. Već 9. aprila za gledanje će dostupna biti Skupština, Montojin prvi dugometražni film, zanimljiva adaptaciju dramskog dela Ljudi. Nastanak skupštinskih grupa posle političkih pokreta nakon 2011. godine, poslužio je autorima da na komičan način prikažu proces odlučivanja i sposobnost dijaloga između različitih ljudi.

Kratkometražni film Loš trn pokazuje nenadmašan narativni puls rediteljke Belen Masijas, a za gledanje će biti dostupan od 13. aprila. Pripoveda priču o letnjem raspustu jedne adolescentkinje koja je u stalnom sukobu sa svojim roditeljima. Glavnu ulogu igra poznata glumica Adriana Ugarte, kojoj je ovo jedna od prvih uloga. Marsej, drugi dugometražni film ove rediteljke, predstavlja pravi dvoboj između dve glavne glumice, Goje Toledo i Marije Leon, koje su pokazale maestralne interpretacije. Film prati Saru koja, nakon što uspeva da sredi svoj život uništen drogom i alkoholom, ponovo dobija starateljstvo nad svojom ćerkom Kler. Njih dve zajedno kreću na putovanje kako bi pronašle Klerinog biološkog oca. Ovo ostvarenje za gledanje će biti dostupno od 16. aprila. 

Treću nedelju ciklusa obeležiće reditelj Huanho Himenes, a njegov film Rodilja biće dostupan za gledanje od 20. aprila. I ovo, kao i druga Himenesova ostvarenja, inspirisano je svetom fudbala. Prati glavnog junaka koji sasvim slučajno upoznaje Rodilju, nekadašnjeg fudbalera koji danas radi kao taksista. Podsetivši se svog detinjstva, glavni junak pronalazi svoj nekadašnji album sa sličicama fudbalera, otkrivajući da mu fali još samo jedna, sličica Rodilje, što pokreće niz zanimljivih dešavanja. Himenesov dugometražni film Nedostajanje biće na programu 23. aprila, a govori o susretu različitih likova u okviru jednog specifičnog road movie ostvarenja. Nekoliko junaka sasvim različitih priča i generacija, kojima je zajedničko samo to što nemaju roditelje, povezaće filmski zaplet pun ironije, gorkog humora i malih životnih istina.

Poslednja aprilska nedelja rezervisana je za producentkinju Mariju del Puj Alvarado i dva ostvarenja iz njene bogate karijere koja je režirao Alvaro Himenes Sarmijento. Prvi je kratkometražni film Puls koji je za gledanje dostupan od 27. aprila. Sniman u Mardidu, ali radnje smeštene u dalekoj Ukrajini, ovaj film ostavlja značajan prostor za maštu gledaoca, baveći se jednim od mnogih zločina koji su nad adolescentima počinjeni širom sveta. Ciklus 30. aprila zatvara ostvarenje Antonio Munjos Molina, poziv pisca. Ovaj dokumentarni film govori o liku i delu jednog od najvećih savremenih pisaca španske književnosti, koji godinama živi na relaciji Madrida i Njujorka.

Festival ALSINE je 2020. godine napunio pedeset godina i jedan je od najstarijih španskih festivala. Ovim putem, osim upoznavanja sa istorijom ovog festivala, publika širom sveta biće u prilici da vidi i na koji način određeni filmski umetnici stvaraju, kako u jednom, tako i u drugom formatu, u zavisnosti od svojih interesovanja i priča koje žele da ispričaju.


Najnovije