Dođi arhiva

Međunarodni festival kratkog filma „Oberhauzen“ ponovo u onlajn formatu

Međunarodni festival kratkog filma „Oberhauzen“ ponovo u onlajn formatu

Međunarodni festival kratkog filma Oberhauzen ponovo će se održati u onlajn formatu, od 1. do 10. maja. Centralni program obuhvata veoma aktuelnu temu – koncept solidarnosti.

Prema navodima kustoskinja Branke Bečić i Aleksandre Sekulić, namera tematskog programa 67. Oberhauzena je da inspiriše promišljanje o solidarnosti, kao i da aktivira resurse kinematografije u potrazi za novom infrastrukturom ovog fenomena.

Ovogodišnji Oberhauzen prikazaće više od 400 kratkih filmova, od kojih je oko 190 raspoređeno u osam takmičarskih programa. Nagradni fond je povećan i iznosi 52.000 evra.

Idemo ponovo onlajn kako bismo doprli do što je moguće većeg broja publike i garantovali najveću bezbednost za sve. Morali smo da donesemo takvu odluku, kao i mnoge druge institucije kulture, s obzirom na nedostatk pouzdanih preporuka za otvaranje kulturnih institucija i održavanje programa u kulturi kao deo nemačke politike, naveo je u saoštenju direktor Festivala u Oberhauzenu Lars Henrik Gras. Ipak, kako je dodao, nada se da će filmovi dopreti do onlajn publike širom sveta, te da će to doprineti demokratizaciji filmske kulture.

Festival u Oberhauzenu je od svog osnivanja bio katalizator promena, pokazatelj savremenog razvoja, forum za diskusije, otkrivač novih trendova i talenata, te jedna od najvažnijih institucija kratkometražnog filma u svetu.

Branka Benčić i Aleksandra Sekulić zadužene su i da u ime 67. Oberhauzena osmisle program učešća festivala na platformi This Is Short Evropske mreže kratkog filma. Tako će 8. maja u 20 časova biti održan onlajn razgovor na temu novih topografija solidarnosti, u kojem će učestvovati reditelj Ognjen Glavonić, osnivač Pančevo film festivala, i Tanja Vrvilo u ime Festivala nevidljivog filma Mutacije u Zagrebu.

 Tekst i fotografija preuzeti su ovde

Najnovije