Dođi arhiva

Premijere filmova na Filmskom festivalu u Lokarnu

Premijere filmova na Filmskom festivalu u Lokarnu

Na Filmskom festivalu u Lokarnu, koji počinje 4. avgusta, biće premijerno prikazana i ostvarenja naših autora.


Filmovi koji će se prikazati su dugometražni igrani film Nebesa Srđana Dragojevića (u Glavnom takmičarskom programu), dokumantarni film Rampart Marka Grbe Singa (van konkurencije) i kratki švajcarsko-srpski film Vesti Luke Popadića (program Leopradi budućnosti).

U Glavnom takmičarskom međunarodnom programu biće prokazano 17 filmova iz čitavog sveta koji će se takmičiti za glavnu nagradu festivala – Zlatnog leoparda (Pardo d’oro) – i druge prestižne nagrade. U ovoj selekciji se nalaze najbolji predstavnici savremene kinematografije, odabrani u skladu sa istorijom i tradicijom Filmskog festivala u Lokarnu. Pored Dragojevićevih Nebesa, u Glavnom takmičarskom programu našle su se nove režije Ejbela Ferare (Nule i jedinice), Aksel Roper (Mala Solanž), Lorenca Merca (Duša zveri), Aleksandra Zeldoviča (Medeja), Pitera Brunera (Lucifer), pieš FCS.

Novi film Srđana Dragojevića je priča o čudima. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat. Scenario za film Nebesa je zasnovan je na prozi Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda. Svetska premijera Nebesa je zakazana za 5. avgust, a reprize na fesitalu će biti 6. i 7. avgusta 2021. godine.

U jednosatnom dokumentarnom filmu Rampart Marka Grbe Singa, autor provodi vreme u napuštenom stanu svog detinjstva u Beogradu. Naviru sećanja, idilična i traumatična. Porodična VHS arhiva prikazuje Markov svet tokom 1998. i 1999. godine: porodični skupovi, kućni ljubimci, video igre i trenuci neizvesnosti dočaravaju dečakov život u vrtlogu istorisjkih događaja. Svetska premijera filma Rampart je zakazana za 9. avgust 2021, a reprize u Lokarnu slede 10. (dve projekcije) i 11. (jedna projekcija) avgusta.

U programu Leopradi budućnosti biće prikazan švajcarsko-srpski kratki film Vesti (u originalu: Real News, ranije poznat pod naslovom Smena) u režiji Luke Popadića. Ovaj sedamnaestominutni igrani film prati mladog američkog TV reportera koji 1999. godine dolazi u Beograd sa jakim profesionalnim ubeđenjima i verom u slobodu. Popadićev film biće premijerno prikazan 12. avgusta, dok su reprize planirane za 13. i 14. avgust 2021. godine.

Filmove Nebesa, Rampart i Vesti podržao je Filmski centar Srbije.

Tekst i fotografija preuzeti su odavde

Najnovije