Dođi

Počinje pozorišni program 27. Nišvila

Počinje pozorišni program 27. Nišvila

Danas počinjemo odbranu umetnosti i kulture, najavio je direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević na današnjoj konferenciji za novinare, posvećenoj početku ovog festivala, 27. po redu, na kojem će, uprkos svemu, nastupiti 850 izvođača u okviru 250 muzičkih, pozorišnih, filmskih i strip programa na 15 stejdževa.

 

Ova pandemija je dovela do planetarnog sumraka kulture. Sa medija svakodnevno slušamo o koroni, doktori upozoravaju na nove sojeve, stići ćemo valjda i do tajvanskog ili hongkoškog talasa… Uprkos tome, mi moramo da se ponašamo normalno i da branimo umetnost i kulturu. Mi počinjemo tu odbranu danas, našim pozorišnim programom, rekao je Blagojević.

Od 9. avgusta posetiocima se besplatno nudi osam pozorišnih predstava, od kojih su sedam iz inostranstva. Predstave čija su rodna mesta Srbija, Holandija, Brazil, Italija, Bugarska, Albanija, Francuska ili Severna Makedonija, igraće se na potezu od Salona 77, u Niškoj tvrđavi, do amfiteatra na Nišavskom keju, pored spomenika Šabanu Bajramoviću.

Artisti će, kako je rekao Blagojević, oduzeti nevinost i tek renoviranom Tvrđavskom mostu, čija je, uglavnom kozmetička sanacija, trajala rekordnih 517 dana.

Pozorišni program na Nišvilu otvara holandska predstava Naš Odisej, u izvođenju amsterdamskog Zid teatra. Rediteljka Karolina Spaić je kazala da je pandemija Kovida 19 omela da se predstava igra na prošlogodišnjem Nišvilu, ali da posetioci sada mogu da prisustvuju pravom spektaklu, koji će se igrati od ulaza u Nišku tvrđavu do amfiteatra na reci. Predstava pritom otvara i ozbiljna pitanja – gde je naš dom, šta ćemo sa svojim životima i šta da očekujemo od budućnosti.

Prošle godine smo se zatvorili na Letnjoj pozornici, kao miševi, imali onlajn predstave i koncerte. A izvođačka umetnost ne može da postoji onlajn, ona traži razmenu energije, ona traži publiku. Ove godine ćemo, do 9. avgusta, svako veće imati po dve predstave, za publiku. Slobodna zona je u nama, za nju se moramo sami izboriti. Strah slabi imunitet – rekla je Maja Mitić, umetnička direktorka Nišvila.

Na završnoj večeri pozorišnog programa biće prikazana i predstava Fantom opera, u kojoj je ona koreografkinja, a direktor Nišvila Blagojević – reditelj. Predstava je koprodukcija Art centra Polifonija iz Severne Makedonije i Nišvil fondacije.

Ovogodišnji Nišvil traje od 6. avgusta, kada počinje pozorišni program, nastavlja se filmskim programom, Striporamom, programom Prijatelji Šabanu na River stejdžu, a veliko finale biće od 12. do 15. avgusta, kada se održava glavni muzički program, kao i muzički programi na četiri besplatna stejdža.

Slogan 27. Nišvila je Korak unazad, čime se poručuje da je festival morao da se povuče korak unazad u pogledu organizacije, resursa i podrške države, institucija i sponzora, ali da je uspeo da napravi veliki postkovid iskorak u kvalitetu programa.

Tekst i fotografija 

Najnovije